Cum pregăteşti vinetele pentru zacuscă. Aşa se vor curăța uşor şi vor avea o aromă specială
Dintre toate mâncărurile de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, cea mai bună este de departe zacusca. Însă nu orice tip de zacuscă, ci cea preparată cu vinete. Alături de acestea, se pot adăuga diverse ingrediente care să ofere un plus de aromă și gust compoziției. Printre cele mai folosite sunt piperul și frunzele de dafin. Există, însă, câteva trucuri care îți pot face zacusca de vinete mai gustoasă decât de obicei. Află cum pregăteşti vinetele pentru zacuscă.
Cum pregătești vinetele pentru zacuscă
Cu toții cunoaștem ritualul clasic de pregătire a vinetelor pentru sezonul de iarnă. Legumele trebuie să fie bine spălate, coapte și ulterior curățate de coajă și de semințe. Dincolo de acești pași clasici și oarecum „rigizi” în prepararea zacuscăi de vinete, există câteva trucuri la care gospodinele apelează în încercarea de a găti cea mai bună zacuscă.
Nimic nu bate rețeta de zacuscă cu vinete cu gogoșari. Nu este cea mai simplă de preparat, dar cu siguranță este cea mai bună dintre toate pe care le-ați încercat vreodată. Ca zacusca să ajungă la un gust impecabil trebuie folosit un anumit tip de vinete. Se recomandă ca în rețeta de zacuscă de vinete să fie folosite legume cu puține semințe.
De asemenea, pentru a se coace foarte bine, fără a se arde, este indicat ca vinetele să fie coapte la foc de lemn. După ce s-au copt uniform, capetele vinetelor trebuie tăiate. Legumele se învelesc în folie de aluminiu și se lasă astfel timp de câteva minute.
Ulterior, se dezvelesc vinetele la un capăt și, începând din partea cea mai groasă, se strânge folia de aluminiu până în punctul în care miezul iese complet afară. Acesta este trucul prin care poți curăța vinetele de coajă în câteva secunde. Pentru că am vorbit despre secretele gospodinelor pentru prepararea zacuscăi de vinete, în continuare vom prezenta rețeta concretă pentru acest fel de mâncare.
Rețetă de zacuscă de vinete
Ingrediente:
- 2 kg vinete;
- 500 g gogoșari;
- 500 g ceapă;
- un litru suc de roșii;
- 350 ml ulei;
- o lingură zahăr;
- sare;
- piper;
- foi de dafin.
Mod de preparare:
- Se pune la copt jumătate din cantitatea de vinete și jumătate din cantitatea de gogoșari.
- Se taie cubulețe celelalte legume.
- Se curăță vinetele și gogoșarii de coaja arsă, se toacă mărunt și se mixează.
- Se pune ceapa la călit, peste care se adaugă cubulețele de vinete și gogoșari cruzi.
- Se lasă compoziția la călit timp de 15 minute, amestecând ușor în ea.
- Se adaugă vinetele și gogoșarii copți și se lasă la foc pentru 10 minute.
- Se toarnă sucul de roșii peste compoziție, după care se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin.
- Se lasă compoziția la fiert timp de 40 de minute, amestecând ușor în ea.
- Se pune compoziția în borcane, până se închid ermetic.