Cum poți verifica online rapid și ușor nivelul de poluare din București
În București și în Ploiești există 15 senzori care înregistrează permanent nivelul poluanților din aer. Datele sunt disponibile încă din 2018.
Cum poți verifica online rapid și ușor nivelul de poluare din București
Datele privind poluarea sunt disponibile permanent pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau în aplicația Airly, care poate fi descărcată pe orice smartphone. Este prima rețea independentă de monitorizare a calității aerului din România.
Capitala României este printre cele mai poluate orașe din Europa. De exemplu, în Iași și în Brașov nivelul particulelor în suspensie, particule fine generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor, depășesc constant nivelul maxim acceptat de lege.
Acest nivel ar trebui să nu depășească valoarea anuală de 20 ug/m3 pe an.
„PM 2.5 sunt cele mai periculoase pulberi în suspensie detectabile în aer, în special în oraşele mari. Celulele de apărare ale organismului le confundă cu bacteriile şi încearcă să le omoare.Cum nu reprezintă bacterii, sistemul imunitar nu le poate „ucide”, iar rezultatul reprezintă o inflamaţie permanentă a ţesutului pulmonar. De regulă, aceste pulberi conţin şi substanţe active, care generează un proces de îmbolnăvire a plămânilor similar celui cauzat de fumat sau de îmbătrânire”, se arată în comunicat.
România a avut de multe ori depășiri ale valorilor limită privind poluanții din aer. Ministrul Mediului a fost fat în judecată la Curtea Europeană de Justiție iar asta pentru că autoritășile nu au luat măsuri de reducere a poluării aerului.
În mai multe orașe s-a depășit constant limita admisă de poluanți
Comisia Europeană a spus că în aglomerarea din București valorile limită au fost depășite constant. Un raport al Agenției Naționale de Protecție a Mediului privind calitatea aerului a descoperit că s-au depășit multe valori limită pentru dioxid de azot, ozon și benzen în București, Brașov, Iași, Cluj și Craiova.
„Praful, murdăria, tot ce înseamnă fum sau funingine sunt suficient de mari sau suficient de colorate pentru a fi văzute cu ochiul liber. Există alte particule, aceste particule poluante, particulate metter, materia sub formă de particule, care sunt atât de mici, încât nu pot fi detectate decât utilizând un microscop electronic.
Particulele de 2,5 microni sunt particule inhalabile cu dimensiuni de 2,5 microni şi mai mici. Cât de mic este ceva care măsoară 2,5 microni ?! Un singur fir de păr are 70 de microni, această dimensiune făcându-l, practic, de 30 de ori mai mare decât cea mai mare particulă fină poluantă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atenţionează faptul că, după hipertensiune şi asocierea fumat – BPOC, poluarea aerului se află, în momentul actual, pe locul 3 în ceea ce priveşte contribuţia la mortalitatea generală, în lume’, explică profesor Ruxandra Ulmeanu, medic primar Pneumologie.
Copiii sunt mai predispuși la a inahala aer poluat
Copiii sunt mai predispuși la a inhala toate aceste substanțe, iar asta pentru că ei respiră mai mult aer și implicit mai mulți poluanți.
„Sunt vulnerabili pentru că plămânii lor sunt în dezvoltare, iar ţesutul pulmonar este mai sensibil în copilărie. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, provoacă tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentraţie scăzută de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură”, notează sursa citată.
OMS spune că aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, lucru care duce la 7 milioane de decese pe an.