Cum poți verifica cât de verde e cartierul tău. Noua hartă interactivă pentru București

de: Violeta Badea
29 09. 2024

Bucureștenii au acum la dispoziție un instrument digital care le permite să verifice cât de verde este zona în care locuiesc. Prin intermediul unei hărți interactive online, locuitorii Capitalei pot evalua dacă zona lor respectă regula 3-30-300, un principiu care subliniază importanța naturii în mediul urban, propus de expertul olandez în silvicultură, Cecil Konijnendijk.

Ce înseamnă regula 3-30-300?

Regula 3-30-300, introdusă în 2021, este un concept care susține că, pentru a avea un mediu urban sănătos și confortabil, fiecare persoană ar trebui să respecte trei criterii esențiale.

În primul rând, fiecare locuitor trebuie să poată vedea cel puțin trei arbori din fereastra locuinței sale. În al doilea rând, orice cartier trebuie să fie umbrit în proporție de 30% de arbori maturi pentru a menține un microclimat optim.

În final, fiecare persoană ar trebui să aibă acces la un parc sau o zonă verde la o distanță de maximum 300 de metri de casă, suficient de aproape pentru a ajunge pe jos în 5-10 minute.

Prin aplicarea acestor principii, nu doar că se îmbunătățește calitatea vieții locuitorilor, dar și orașul devine mai sustenabil și rezistent la schimbările climatice.

Cum funcționează harta interactivă?

Noua hartă interactivă, disponibilă la adresa https://dianaculescu.ro/3-30-300/#13/44.4335/26.1057, oferă fiecărui bucureștean posibilitatea de a evalua ”scorul de calitate” al clădirii în care locuiește.

Harta a fost realizată de o echipă de specialiști români, în colaborare cu experți internaționali, și oferă informații detaliate despre densitatea arborilor și proximitatea parcurilor din fiecare zonă a orașului.

Diana Culescu, președinta Asociației Peisagiștilor din România, subliniază că această hartă nu reprezintă doar un instrument de informare, ci o bază solidă pentru proiectele viitoare de dezvoltare a rețelelor de spații verzi din oraș. Ea consideră că datele oferite de hartă sunt esențiale pentru fundamentarea unor politici eficiente privind protejarea mediului urban.

Citește și Casa Verde Fotovoltaice București-Ilfov. Bugetul alocat pentru Bucureşti, epuizat în 9 minute!

O soluție pentru un București mai verde

Chiar dacă harta nu oferă soluții imediate, ea joacă un rol important în conștientizarea problemelor legate de spațiile verzi din București. În prezent, multe dintre primăriile din România nu respectă obligațiile legale impuse de Legea spațiilor verzi din 2007, care solicită fiecărui oraș mare să dezvolte și să mențină rețelele de spații verzi.

Diana Culescu amintește că 103 primării din țară nu au realizat încă această strategie, punând astfel în pericol calitatea vieții urbane. Pentru bucureșteni, accesul la această hartă reprezintă un prim pas important în înțelegerea modului în care mediul natural influențează calitatea vieții lor și oferă o viziune clară asupra necesității unui oraș mai verde și mai sustenabil.

Citește și Fenomen ciudat observat lângă Bucureşti. Un râu a devenit verde, localnicii sunt uimiţi de ce se întâmplă!