Cum poți plăti amenda pentru încălcarea ordonanței militare. Cât timp puteți achita doar jumătate din sumă

de: Filon Stan
10 04. 2020

Jurnalele de știri sunt pline de cazuri de români care au fost sancționați pe timpul stării de urgență. Ba că au uitat declarația pe proprie răspundere acasă, ba că nu și-au putut justifica prezența pe stradă, aceștia au primit sanțiuni, iar acestea sunt destul de serioase. Fiecare dintre noi trebuie să știm cum le putem plăti și cât timp avem la dispoziție pentru a le achita la jumătate!

Cum poți plăti amenda pentru încălcarea ordonanței militare

Așadar, dacă cumva ați primit o amendă pentru încălcarea ordonanțelor militare, puteți plăti amenda online. Platforma ghiseul.ro a fost actualizată, astfel încât oricine, chiar fără să-și creeze un cont, poate achita amenda. Se poate plăti jumătate din sumă doar dacă vă încadrați într-o anumită perioadă de timp, care și ea, acum, a suferit modificări importante.

Pe prima pagină a site-ului ghiseul.ro, pe lângă taxe și imposite, există o secțiune numită „Plătește amenzi ordonanțe militare”. Acolo veți completa cu datele de pe procesul verbal (serie, număr, data întocmirii, data comunicării, suma de plată și datele de identificare ale celui sancționat) și puteți plăti în siguranță. Atenție la adresa de e-mail, căci acolo veți primi confirmarea plății.

Cum poți plăti amenda pentru încălcarea ordonanței militare

Iată cât timp avem la dispoziție pentru a plăti amenda la jumătate

În mod normal, aveți la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenda la jumătate sau pentru a o contesta la tribunal. Starea de urgență a modificat legile, așa încât termenul a fost prelungit. „Prin decretul președintelui României nr. 195/2020, din 16 martie, au fost luate mai multe măsuri pe durata stării de urgență, printre care și suspendarea tuturor termenelor de decădere (n.r. care nu se pot întrerupe prin forță majoră, nu se pot modifica), sau prevenirea curgerii lor dacă au început să curgă. Această măsură este relevantă și pentru persoanele sancționate contravențional”, explică avocații. Așadar, dacă ați primit amendă pe perioada stării de urgență, aveți la dispoziție 15 zile de la încetarea stării de urgență pentru a o achita la jumătate.

Pentru cei care consideră că amenda a fost dată încălcând prevederile legii, aceștia o pot contesta în instanță. Trebuie reținut faptul că cel mai bine ar fi să o achitați în timp util, pentru a beneficia de reducerea de 50%. Astfel, în cazul în care vi se dă dreptate în instanță, vă veți recupera suma printr-o cerere făcută la ANAF. Dacă sunteți însă găsit vinovat, atunci ați beneficiat deja de reducerea de 50%. Trebuie reamintit faptul că cei care încalcă legea în această perioadă riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, pentru persoane fizice, și între 10.000 și 70.000 de lei pentru persoanele juridice.