Cum poți păstra numerele de înmatriculare chiar și după vânzarea mașinii. Pașii pe care trebuie să îi urmezi
Mulți dintre conducătorii auto care au optat pentru numere de înmatriculare preferenţiale și vor să le păstreze și după vânzarea mașinii, trebuie să știe că pot face acest lucru. Ce pași trebuie să urmeze? Procedura nu este una deloc complicată.
Cum să păstrezi numerele de înmatriculare după vânzarea mașinii
Atunci când cumpără un automobil, mulți șoferi sunt interesați să aibă numărul înmatriculare preferențial, așa că preferă să și-l aleagă singuri. Însă unii șoferi nu știu că, atunci când scot la vânzare un vehicul, își pot păstra numerele de înmatriculare chiar și după vânzarea acestuia.
Această procedură de păstrare a numărului de înmatriculare nu este una greoaie, dar proprietarul mașinii trebuie să plătească o taxă. Acesta este obligat să achite o taxă de 30 de lei şi să se prezinte personal la un ghişeu DRPCIV pentru plată.
În plus, pe lângă dovada plății, vânzătorul maşinii mai trebuie să prezinte și cartea de identitate și să completeze o cerere, pentru a depune dosarul privind păstrarea numerelor de înmatriculare.
Conform site-ului Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, păstrarea numerelor de înmatriculare se realizează în anumite condiții: „păstrarea combinației numărului de înmatriculare poate fi solicitată de către titularul certificatului de înmatriculare autorității care a efectuat înmatricularea, până la momentul radierii vehiculului, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent”.
Citește și: Codul Rutier 2024 s-a modificat. Amendă pentru această greșeală făcută de șoferi pe timp de zi
Ce documente sunt necesare pentru păstrarea numerelor auto
Conducătorii auto care vor să solicite păstrarea numerelor de înmatriculare, trebuie să depună la ghișeul din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculări, următoarele acte:
- Cerere de păstrare a combinației numărului de înmatriculare;
- Actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original;
- Dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare.
Citește și: Cum verifici RCA în 2024. Ce amendă iei dacă ai asigurarea expirată
Conducătorii auto, amenzi mai mari din acest an
Din 1 ianuarie 2024, s-a stabilit că punctul de amendă se va majora la 5% din salariul minim brut pe țară. Înainte, cuantumul punctului de amendă era plafonat la suma de 145 de lei, din anul 2017. Din acest an, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei și este raportată la salariul minim brut actual de 3.300 de lei.
În țara noastră există doar cinci clase pentru amenzi. Primele patru se aplică doar persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Așadar, amenda maximă pentru persoane fizice este de maxim 20 de puncte de penalizare și pornește de la 2.900 de lei. În schimb, pentru persoanele juridice amenda maximă de 100 de puncte de penalizare și este de 14.500 de lei.
Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
- clasa I: 2 – 3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4 – 5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6 – 8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21 – 100 de puncte-amendă.