01 iul. 2021 | 07:54

Cum poți obține certificatul digital anti-covid. Site-ul s-a lansat în această dimineață

Știri generale
Cum poți obține certificatul digital anti-covid. Site-ul s-a lansat în această dimineață
România a lansat de astăzi certificatul digital

Uniunea Europeană a făcut un alt pas mai aproape de relansarea liberei circulații. După mai multe discuții a ajuns la un consens cu privire la certificatul digital anti-covid. Începând deastăzi cei care vor să călătorească pot beneficia de acest certificat. Inclusiv în România, cetățenii români care vor să călătorească în spațiul UE pot beneficia de acest pașaport.

Ce este certificatul digital anti-covid

Certificatul digital anti-covid al UE (EUDCC), denumit anterior certificatul digital verde, va permite ridicarea restricțiilor de călătorie în toate cele 27 de state membre. Conform deciziei forului european, va fi disponibil și pentru anumite țări din afara UE.

Acesta va consta în informații despre vaccinarea, testarea și / sau starea de recuperare a unei persoane în ceea ce privește COVID-19. Formulat ca un cod QR, persoana care călătorește poate alege să poarte fie un certificat digital, fie pe hârtie.

Certificatul este deja formalizat prin adoptarea unui regulament UE, care este un act legislativ obligatoriu. Aceasta înseamnă că trebuie aplicat în întregime în întregul bloc european. România, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au început deja să le elibereze.

Cetățenii europeni beneficiază gratis de certificat

Vaccinurile COVID-19 autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente vor fi recunoscute de certificatul digital anti-covid. Acestea includ vaccinuile dezvoltate de Pfizer / BioNTech, Moderna, Oxford / AstraZeneca și Johnson & Johnson.

De asemenea, statele membre vor fi libere să decidă singure dacă acceptă alte vaccinuri. În cazul în care nu suntem vaccinați vom putea călători, folosind certificatul digital anti-covid. UE a subliniat că noul certificat nu va deveni o condiție prealabilă pentru libera circulație în întregul bloc, mai degrabă, va facilita dreptul fundamental, și va este gratuit.

„Nu există discriminare împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate. Persoanele care nu sunt vaccinate trebuie să poată continua să-și exercite drepturile de liberă circulație, acolo unde este necesar, sub rezerva unor limitări precum testarea sau carantina / autoizolarea.”, potrivit unei fișe informative publicate de Comisie.

Vor fi recunoscute așa-numitele teste NAAT (inclusiv testele RT-PCR) și testele rapide ale antigenului. Deocamdată, acest lucru nu va include autotestarea.

România a lansat de astăzi certificatul digital

Având în vedere faptul că România face parte din blocul european, a fost obligată să adopte actul legislativ european. Ministrul Sănătății anunța zilele trecute intenția Guvernului Cîțu de a aproba certificatul digital anti-covid printr-o Ordonanță de Urgență.

Lansarea prorpiu-zisă s-a făcut de astăzi, prin lansarea site-ului realizat de STS. Pentru cei care vor să călătorească, pașii de obținere a acestui certificat digital sunt simplii și pot fi făcuți intrând aici.

Ceea ce trebuie să mai reținem este că obținerea certificatului este gratuită, fără niciun fel de costuri. În cazul în care va fi necesar un astfel de certificat pentru minorii sub 14 ani, acest lucru se va face numai cu acordul părinților. Notificarea se va face printr-un e-mail trimis pe adresa pe care o folosiți la crearea contului pe platforma web creată de STS.

Pașii de logare pentru a obține certificatul digital anti-covid

Pentru a obține certificatul aveți de parcurs aproximativ 10 pași, după cum urmează:

  1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
  2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
  3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
  4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
  5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
  6. În funcție de categorie, se completează:
  7. Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  8. Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  9. Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
  10. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
  11. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Imaginile care au provocat revoltă, în FCSB - Rapid! Medicii făceau semne disperate, jandarmii au folosit scuturile
Digisport.ro
Ce diferență mare de vârstă este, de fapt, între Sorana Cîrstea și fiul lui Ion Țiriac. Bruneta e mult mai tânără decât iubitul ei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Digi24
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă. „De trei zile arunc”
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Zodia care va fi dezamăgită în luna mai. Acești nativi vor vărsa lacrimi de tristețe
Spynews
Schimbare drastică pentru TOATE MAGAZINELE. Decizia a fost deja anunțată OFICIAL: Este o fraudă, îi punem capăt
Capital.ro
Distanţa maximă de la care pistolul radar poate intercepta şoferii vitezomani. Poliţistul Kovacs Valer: "Poate să vă ia şi din spate!"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Unii români au patru zile libere, alții șase. DIFERENȚE la minivacanța de Paște
Mediaflux
Zodia care va fi dezamăgită în luna mai. Acești nativi vor vărsa lacrimi de tristețe
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro