Cum poți folosi oțetul în gospodărie. Top 5 trucuri care fac minuni în orice casă

de: Alexandra Chivu
19 08. 2020

Oțetul este nelipsit din orice bucătărie. Folosit la prepararea salatelor, în leacuri lăsate din bătrâni pentru a calma unele dureri fizice, trebuie știut că acesta ajută și la curățarea diferitelor obiecte din casă. Bonus, pe lângă efectele sale benefice, și economiile rămân neatinse.

Oțetul, aliatul gospodinelor. 5 trucuri care fac minuni în orice casă

Oțetul este acid acetic diluat în apă (3-5%), cu gust acru, produs prin fermentarea naturală acetică a vinului ori a sucului de mere cu ajutorul bacteriei Mycoderma aceti. Cel produs pe cale tradițională conține și alte substanțe precum acidul citric sau acidul tartric.

Curăță scurgerea de la chiuvetă, cadă sau duș

Poți scăpa simplu de mirosurile și de acumulările de pe țeava scurgerii. Folosește o pâlnie, toarnă 1/2 cană de bicarbonat de sodiu pe țeavă, urmată de o cană de oțet. După ce spuma dispare, lasă robinetul să curgă, cu apă fierbinte, timp de câteva minute, apoi lasă să curgă preț de alte câteva minute doar apă rece.

Redă strălucirea bijuteriilor din argint

Pune bijuteria dorită într-un pahar și adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu și 1/2 cană de oțet. Lasă totul la înmuiat timp de 1-2 ore, clătește cu apă rece și șterge bijuteria bine cu o cârpă moale.

Cum cureți mobila cu oțet

Maschează urmele de pe mobilă

În timp, mobila, inevitabil, se zgârie. Poți scăpa de neplăcerea vizuală pictând zgârietura cu un amestec de oțet și iod. De precizat că, dacă mobila este de culoare închisă, ai nevoie de mai mult iod.

Recondiționează mobila

Fă-ți canapeaua ori fotoliile de piele să lucească astfel: toarnă părți egale de oțet și ulei de in într-o sticlă de plastic cu pulverizator, amestecă bine și pulverizează. Întinde soluția pe piele cu o cârpă moale și las-o să acționeze, apoi curăță locul cu o cârpă curată.

Dezinfectează tocătorul 

Șterge tocătorul după fiecare folosire cu oțet, pentru a ține la distanță bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare. Pentru o curățare mai profundă, presară pe întreaga suprafață bicarbonat de sodiu, stropește cu oțet și lasă să acționeze timp de 5-10 minute, clătind în final cu apă.