Cum poţi face ouă prăjite fără ulei. Trucul genial pe care trebuie să îl ştie toate gospodinele
Ouăle sunt unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Sunt o sursă de proteine cu conținut scăzut de calorii și au un gust grozav. Există o mulțime de moduri de a găti ouă fără ulei, cum ar fi ouăle poșate sau ouăle fierte tari. Dar ce zici de ouă prăjite? Există câteva trucuri care vă pot ajuta la gătit, fără să folosiți ulei, unt, sau orice fel de grăsime.
Cum să prăjiți ouă fără ulei sau unt
Dacă vă întrebați cum să prăjiți ouă fără ulei sau unt, este foarte simplu. Vă puteți bucura de ouă prăjite fără a adăuga grăsimi suplimentare în dieta dumneavoastră. Veți descoperi beneficiile și metodele de a găti fără ulei sau unt, precum și cel mai bun ulei de utilizat dacă doriți să adăugați o picătură la feluri de mâncare.
Beneficiile gătitului fără ulei sau unt sunt destule, principalul fiind scăderea consumului de grăsimi și, prin urmare, un risc mai mic de boli cardiovasculare. Încălzirea uleiurilor pentru gătit, în special pentru prăjire, creează vapori care au fost legați de cancer.
Ouă prăjite într-o tigaie antiaderentă
Dacă aveți o tigaie antiaderentă bună, precum teflon sau ceramică, ouăle prăjite sănătoase sunt ușor de făcut. Există două moduri de a face acest lucru.
- Se prăjește fără ulei la foc blând. Încinge tigaia la foc mediu. Nu vrei să devină prea fierbinte pentru că atunci oul tău este mai probabil să se lipească. Spargeți oul în tigaie și gătiți-l ușor până când gălbenușul este așa cum vă place.
- Se prăjește fără ulei la foc mare. Acesta este, de asemenea, cunoscut sub numele de „prăjit uscat”. Lasă tigaia să se încingă foarte tare. Spargeți oul în tigaie, scoateți imediat tigaia de pe foc și acoperiți-o. Căldura reziduală de la tigaie, precum și căldura care se acumulează sub capac îți vor găti oul.
Prăjiți ouă la aburi
Când tigaia este fierbinte, spargeți oul în tigaie și turnați imediat o jumătate de linguriță de apă în jurul oului, pe părțile expuse ale tigăii. Acoperiți tigaia cu un capac sau farfurie. Gătirea timp de 1 minut vă va oferi un ou prăjit delicios fără ulei și cu un gălbenuș frumos.
Dacă preferați un gălbenuș solid, gătiți-l timp de 2 minute. Pentru un ou prăjit mai aromat, înlocuiți apa cu bulion, sau sfărâmăți o cantitate mică de cub de bulion în apă fierbinte și adăugați-o. Dacă nu aveți o tigaie antiaderentă, nu vă faceți griji. Există destule modele în magazine, așa că mergeți și cumpărați una.
În cazul în care nu ai o tigaie aderentă, folosește folie de aluminiu. Puteți acoperi fundul tigăii obișnuite cu folie de aluminiu și să gătiți oul deasupra. Dacă nu vă surâde ideea puteți încerca cuptorul cu microunde.
Poți prăji un ou în cuptorul cu microunde. Pur și simplu spargeți oul într-o tigaie care vă va da forma dorită. Poate doriți să adăugați puține ierburi uscate sau sare în acest moment pentru a da oului mai multă aromă.
Se încălzește la foc mediu timp de 40 de secunde și se verifică gălbenușul. Dacă doriți să-l gătiți mai mult, încercați nu mai mult de 5 secunde o dată. Ouăle se gătesc foarte repede în cuptorul cu microunde.
Concluzie și un sfat de final
O altă modalitate de a prăji ouă fără ulei este să folosești bulion de legume, suc de legume, apă, oțet sau chiar tamari sau sos de soia. Dacă folosești roșii sau fasole conservate, folosește și sucul din conservă.
Încercați să ungeți tigaia cu avocado. Avocado este o sursă naturală de ulei sănătos și chiar ajută la prevenirea lipirii alimentelor de tigaie.