Cum poți da mai puțini bani pe mâncare. Asta e tot ce trebuie să faci

de: Bișinicu Andreea
09 05. 2022

Te gândești că alimentele și produsele tale preferate s-au scumpit enorm și nu știi cum poți economisi bani pe mâncare? Ei bine, iată câteva sfaturi de-ale experților despre ce să plantezi, greșelile scumpe de evitat și bucuria de a face schimb cu grădinarii.

Cum facem să economisim banii dați pe mâncare

În ultima perioadă, în care prețurile alimentelor a crescut alarmant, grădinarii îți recomandă să te gândești ce fructe și legume să cultivi în propria grădină, ca o modalitate de a reduce costurile pe care le faci, în fiecare săptămână.

Cu toate acestea, este important să te interesezi temeinic și să afli exact ce culturi ar trebui să crești pentru a economisi bănuți. Care sunt cele mai mari greșeli de bani de evitat și cum poți obține lucruri gratis.

Cea mai bună modalitate de a economisi bani este cumperi în mod regulat de la supermarket fructele și legumele pe care le poți cultiva cu succes, apoi să acorzi prioritate celor mai scumpe alimente de cumpărat la kilogram.

„Adesea, oamenii cultivă alimente precum morcovi și cartofi, care sunt foarte ieftine de cumpărat și cheltuiesc mulți bani făcând asta.

În schimb, el recomandă să crești frunze de salată: „Un pachet de salată verde va costa cel puțin 6 lei. Dar salata verde și rucola sunt genul de recolte pe care le poți obține ieftin și pe care le poți crește ușor.

În timpul recoltării, puteți pur și simplu să tăiați vârful acestor plante. Și atunci vor reînnoi și vei obține o altă recoltă din ele. Poți face asta de două sau de trei ori.”, spune expertul în horticultură de la RHS, Leigh Hunt, potrivit The Guardian.

Ce alimente poți congela fără probleme

Jane Perrone, care prezintă podcastul de grădinărit On the Ledge, recomandă cultivarea tufelor fructifere.

„Dacă te uiți la prețul pe kilogram de fructe precum mure, zmeură, coacăze negre, agrișe și coacăze roșii, acestea sunt destul de scumpe la supermarket.

Le poți cumpăra destul de ieftin ca tufe mici și, fără prea mult efort din partea ta, vor produce kilograme de fructe în fiecare an.”, a spus specialistul pentru sursa citată.

Atunci când cultvi coacăze și fructe de pădure, partea bună este că poți congela alimentelele, dacă nu le poți consuma pe toate deodată, pentru a avea provizii pe timp de iarnă.

Alege să cultivi semințe și legume

De asemenea, fasolea îngheață bine, spune Hunt, și oferă o valoare bună. În plus, dacă vrei plante care să arate bine și în grădină, fasolea este printre cele mai frumoase alimente de cultivat.

„Veți obține o recoltă bună de flori și veți descoperi că vor recolta pe o perioadă destul de lungă și vor produce recolte grele.”, a completat expertul în horticultură.

Dacă aveți nevoie urgent să vă reduceți factura la alimente, vestea bună este că, de obicei, durează doar o săptămână sau două în plus pentru a obține o recoltă, atunci când plantezi semințe în loc de răsaduri. Specialiștii îți recomandă să cultivi salată verde, ridichi și ierburi din semințe.

„Într-un spațiu foarte mic, puteți crește suficiente semințe pentru a vă alimenta întreaga gospodărie. În timp ce, în același spațiu, dacă alegi să crești doar cartofi, s-ar putea să îți dureze aproximativ o lună.”, spune autorul Huw Richards.