Cum poți contesta o amendă de circulație în 2023. E oficial, oricine poate face asta. Schimbarea despre care trebuie să afle toți șoferii
Află cum poți contesta o amendă de circulație în 2023. O nouă propunere legislativă poate aduce schimbări importante pentru șoferii de la noi din țară. Proiectul a fost deja adoptat de Camera Deputaților, ca for decizional, legea mergând acum la promulgare.
Cum poți contesta o amendă de circulație în 2023
Recent, cei din Camera Deputaților au adoptat un nou proiect de lege ce prevede schimbări importante pentru posesorii de permis de conducere de la noi din țară. Potrivit actului normativ, orice șofer poate face plângere împotriva unei sancțiuni rutiere pe care care a primit-o și la judecătoria din zona în care are domiciliul.
Prin acest document, se dorește schimbarea art. 118 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, introducându-se astfel posibilitatea ca șoferii amendați să depună, dacă este cazul, plângere împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei și la judecătoria din zona în care își au domiciliul. În prezent, contestația se poate depune la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
Te-ar putea interesa și: Amendă de 3.000 de lei pentru șoferii care nu sunt atenți când plouă. Greșeala pe care o fac toți românii
Legea merge spre promulgare
Legea schimbă, cu alte cuvinte, modul în care poți contesta o amendă de circulație în 2023, prin modificarea primului alineat al art. 118 din Capitolul VIII „Căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei” al OUG 195/2002, în textul nou precizându-se că:
„Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătorie în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliului sau sediul contravenientul.”
În prezent, în forma în care este acum în vigoare a ordonanței de urgență, scrie:
„Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.”
În calitate de for decizional în acest caz, Camera deputaților a adoptat noul proiect. Legea merge acum spre promulgare.