Cum poți ajunge la închisoare pentru că nu faci nimic. Da, da, ai citit bine
Nu de puține ori ni s-a întâmplat să găsim oameni, în diferite situații, care sunt într-un impas sau situație dramatică. Bunul simț, dacă există, ne cere să intervenim și să ajutăm persoana respectivă. Dar sunt și situații când unii dintre noi trec mai departe și nu intervin absolut deloc. Dacă nu știați aceste persoane pot ajunge la închisoare. Codul Penal penalizează o astfel de situație.
Legislațiile lumii penalizează lipsa de intervenție
Mulți oameni nu știu de obligația lor legală atunci când vine vorba de raportarea activității infracționale. Unii nu vor să se implice de teamă să nu devină ei înșiși victime. Există întotdeauna posibilitatea să riscați să vă faceți rău dacă divulgați informații despre o infracțiune despre care suspectați că a fost deja comisă sau despre care știți înainte să se întâmple.
Alții ar putea simți că au obligația morală de a răspunde ca un bun samaritean și de a-i expune pe infractori pentru faptele lor greșite. Cu toate acestea, există o mare diferență între sentimentul de responsabilitate etică și obligația legală de a acționa.
Aproape toate legislațiile țărilor civilizate au în Codul Penal un articol aparte. Respectivul articol face referire la lipsa de acțiune atunci când nu reacționăm la desfășurarea unei infracțiuni asupra unor alte persoane. Un astfel de articol există în marea majoritate a legislațiilor penale ale lumii civilizate.
Codul Penal român te sancționează dacă nu faci nimic
Un articol prezent în Codul Penal român, prezintă sancțiuni clare în cazul în care nu faci nimic atunci când are loc o infracțiune. Articolul 23 din Codul Penal sancționează cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, o astfel de situație.
În cazul în care suntem martori la o situație infracțională sau la un abuz asupra altei persoane, conform Codului Penal, dacă nu acționăm sau nu sesizăm organele în drept, suntem pasibili cu închisoarea sau o amendă penală.
”Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa.”, se specifică în Articolul 23 din Codul Penal.
În cazul în care se dovedește că ați reacționat într-o astfel de situație, prevederile articolului nu se vor aplica în această situație, ci veți deveni doar martor.