Cum pot intra românii în țară de Crăciun. Cine va sta în carantină și cine nu

Cum pot intra românii în țară de Crăciun. Cine va sta în carantină și cine nu
Cine e exceptat de la carantina

Oamenii care ajung în România, în perioada sărbătorilor, vor fi nevoiți să se supună unor reguli, în contextul pandemiei și a variantei Omicron, care îngrijorează specialiștii în sănătate. Ministerul Sănătății a făcut o listă concretă cu persoanele care trebuie să stea în carantină la sosirea în România. Există și excepții, iar carantina poate fi de 10 sau de 14 zile. Măsurile se aplică în perioada 10 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022.

Ce se întâmplă cu oamenii care vor să intre în țară

Astfel, Ministerul Sănătății a informat că indiferent dacă ești cetățean român sau străin și locuiești în Statele Unite, Canada, Serbia, Republica Moldova sau oricare alt stat din afara Spațiului European, ar trebui să iei la cunoștință următoarele prevederi.

Pentru aceste persoane nu se instituie carantină dacă se prezintă certificatul vaccinării sau dovada trecerii prin boale în ultimele 180 de zile, plus un test PCR negativ făcut cu maximum 48 de ore înainte de îmbarcare sau intrarea pe teritoriul României.

Vor face carantină pentru 10 zile persoanele care sunt nevaccinate, nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, dar prezintă un test PCR negativ făcut cu maximum două zile înainte de intrarea în România.

Cetățenii care nu prezintă un test PCR negativ făcut cu cel mult două zile înainte vor face carantină de 14 zile.

Ministerul Sănătății a explicat faptul că măsurile vor fi aplicate în perioada 10 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022. Există și persoane exceptate de la aceste reguli, cum ar fi copiii, elevii și studenții care învață în România, persoanele care se află în tranzit sau lucrătorii transfrontalieri.

Măsurile vor fi adaptate inclusiv prin introducerea formularului de localizare a pasagerilor începând cu 20 decembrie.

Ce este PLF, formularul pe care oricine intră în România trebuie să îl completeze

PLF este un formular pe care România l-a adoptat și toți cei care intră în țară trebuie să îl completeze.

Formularul de localizare a pasagerului sau, cum se spune, PLF – Passenger Locator Form, este deja implementat în foarte multe ţări,

mai ales la intrare în aeroporturi şi unde persoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă,

să îl prezinte la graniţă sau la sosire la graniţă, dacă este, pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată.

Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora în acest sens şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare, pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular”, a spus Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI