Cum pot fi folosite voucherele de vacanță care urmează să expire. Detalii importante pentru turiștii români
Posesorii de vouchere de vacanță care nu au apucat să le folosească mai pot beneficia încă de pe urma acestor tichete. Chiar dacă sezonul estival s-a încheiat, voucherele pot fi valorificate, astfel încât să nu se piardă contravaloarea lor.
Ce se întâmplă cu tichetele de vacanță care urmează să expire
Unii angajați din România primesc tichete de vacanță, pe care le pot folosi pentru a achita cazarea, transportul în scop turistic și serviciile de masă, pe teritoriul României. Aceste vouchere au o valoare fixă și o perioadă de valabilitate limitată în care pot fi folosite. Dacă nu sunt utilizate înainte de data de expirare, ele nu mai pot fi folosite pentru a plăti vacanțele.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a emis un comunicat în care a precizat că voucherele care stau să expire pot fi valorificate în cadrul agențiilor de turism. Acestea au oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță. Tichetele pot fi folosite pentru a achita vacanțe ulterioare, iar clienții pot beneficia de reduceri masive dacă își rezervă concediul din timp.
În perioada de valabilitate, voucherele de vacanță pot fi folosite inclusiv pentru rezervări online, având în vedere că sunt emise pe suport electronic. În 2024, valoarea tichetelor de vacanță a fost de 1.600 de lei pentru fiecare beneficiar. Acestea pot fi folosite doar pentru a achita servicii turistice pe teritoriul României, doar de către titular. Nu pot fi înstrăinate sau preschimbate în numerar.
Cum au folosit românii voucherele de vacanță
ANAT arată că o treime dintre tichetele de vacanță emise în ultimul an au fost folosite pentru escapade de weekend sau pentru mini-vacanțe de câteva zile. Grație acestor tichete, a crescut numărul turiștilor care au mers la mare sau la munte în extrasezon.
Au beneficiat de acest lucru și hotelierii, iar unii turiști au rezervat pachete cu mai multe nopți și au plătit extra, după ce au consumat tichetele de vacanță. În ultimii ani, numărul unităților de cazare care accesptă tichete de vacanță s-a dublat.
”Voucherele de vacanţă sunt un adevărat ‘plan Marshall’ pentru turismul românesc, acest proiect fiind esenţial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În acelaşi timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaţilor cu venit mic, care de multe ori nu-şi permit să plece în concediu.
Beneficiarii pot achiziţiona un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare şi masă, plata transportului sau diferite activităţi de agrement şi excursii opţionale”, a declarat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT, citat în comunicat.