Cum plătești mai puțin la energia electrică, fără să schimbi furnizorul. Ce trebuie să faci, de fapt

de: Ana Chivu
02 01. 2021

Cum ai putea să plătești mai puțin la energia electrică? Nu e nevoie să schimbi furnizorul. Care sunt pașii pe care trebuie să-i faci? Acest lucru te-ar putea ajuta mult la bugetul familiei.

Cum plătești mai puțin la energia electrică?

Preșdintele Consiliului Concurenței a explicat pentru Agerpres ce pot face consumatorii de electricitate pentru a plăti mai puțin de la 1 ianuarie. Pentru acest beneficiu care ar putea ajuta bugetul familiei nu trebuie să faci o schimbare drastică precum schimbarea furnizorului.

Consumatorii casnici care nu aleg o ofertă concurențială vor avea furnizată energia electrică în regim de serviciu universal. În timpul acesta, condițiile ar putea să fie mai puțin avantajoase decât cele din ofertele concurențiale, a declarat Bogdan Chirițoiu pentru Agerpres, citat de adevărul.ro.

„Odată cu liberalizarea activităţii de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici, este foarte important ca toţi consumatorii să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu alt furnizor. Consumatorilor casnici care nu optează pentru o ofertă concurenţială li se va furniza în continuare energie electrică, în regim de serviciu universal, în condiţii care ar putea fi însă mai puţin avantajoase decât cele din ofertele concurenţiale”, a detaliat acesta.

Exemple și asemănări

De asemenea, un exemplu oferit de către sursa citată este factura la gaze, care a scăzut pentru cei care au încheiat contractele cu aceștia. Oficialul Concurenței a subliniat că în luna iulie a anului precedent s-a atras atenția cu privire la plata facturilor mai mici cu până la 150 de lei pe timpul sezonului rece în cazul în care consumatorii casnici schimbă furnizorul sau contractul, moment în care s-a liberalizat activitatea de furnizare a gazelor naturale către clienți.

„Similar este şi pe piaţa energiei electrice: consumatorii trebuie să se informeze, să compare preţurile şi condiţiile contractuale ofertelor concurenţiale şi să aleagă oferta pe care o consideră a fi cea mai bună”, a specificat președintele.

 Documentul oficial

„ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, uita însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor. Legea 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare stabileşte, la art 55, alin 1 că furnizorii de ultimă instanţă (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică la preţuri rezonabile”
Document trimis autorităților

Concluzie

*„Diferenţa între preţul pe care-l vor plăti consumatorii de la 1 ianuarie 2021 la actualul furnizor de energie electric (dacă nu au optat pentru piaţa concurenţială) faţă de preţul existent în decembrie 2020 la consumatorii casnici din diferite zone din ţară este de 15% la Muntenia Nord, de 14% la Transilvania Nord, de 17% la Transilvania Sud, de 18% la E Distribuţie Dobrogea (ENEL), de 26% la E Distribuţie Banat (ENEL), de 23% la e Distribuţie Muntenia (ENEL), 13% la EON şi 17% la CEZ”.