Cum pierzi căldura din casa ta, de fapt. Care sunt locurile vulnerabile

de: Stan Nicu
02 02. 2023

Foarte mulți dintre români au o problemă când vine vorba de încălzirea locuinței. Astfel, multe case nu se încălzesc niciodată așa cum ar trebui, iar altele se răcesc imediat ce sursa de căldură a fost oprită. Cum pierzi căldura din casa ta, de fapt și care sunt locurile vulnerabile.

Pe unde pierzi căldura din casă. La ce trebuie să fii foarte atent

În timpul iernii, pentru a păstra căldura acumulată în interiorul locuinței cât mai mult timp posibil, este important să vă concentrați asupra zonelor din casă pe unde se pierde cel mai mult căldura.

Pentu niște facturi mai mici de curent sau de căldură este important identificarea și remedierea acestor probleme cât mai rapid.

Fereastra, locul pe unde intră soarele dar și frigul

Ferestrele sunt de mai multe tipuri, astfel că unele izolează mai bine, altele mai puțin.

Ferestrele pot cauza o pierdere între 30% și 35% din temperatura unei locuințe, conform specialiștilor. Sticla unei ferestre poate face diferența. Alegeți varianta cea mai bună, chiar dacă este mai scumpă.

Ușa trebuie să țină frigul afară

Ușile sunt un alt element prin care se pierde căldura din casă. Mai exact, specialiștii spun că prin uși căldura interioară pierdută este cuprinsă între 10% și 15%, în funcție de calitatea materialelor, de izolația și de instalarea acestora.

Astfel, este important să aveți în vedere și acești factori pentru a obține o mai bună izolare energetică a casei.

Pereții și tavanul au un rol important în asigurarea energetică a locuinței

De asemenea, trebuie să ne concentrm asupra acelor elemente care sunt în contact cu exteriorul. Adică, trebuie să se controleze acoperișul locuinței, podeaua, precum și pereții casei.

Toate aceste elemente sunt unele dintre locurile prin care se pierde cea mai multă căldură.

Câtă căldură se poate pierde prin pereți și acoperiș. Este incredibil

Mai exact, potrivit experților în instalații, 35% din căldură se pierde prin pereți, iar aproximativ 20% prin acoperiș.

În ceea ce privește podeaua, conform specialiștilor, aceasta cauzează o pierdere a căldurii între 7% și 10%.

Izolația pentru podea sau pereți, rentabilă pe termen lung

Nu în ultimul rând, contează foarte mult și materialele care au fost folosite la construcția casei. Astfel, investiția într-o bună izolație pentru podea sau pereți poate fi rentabilă pe termen lung, mai arată specialștii.

O soluție la îndemână pentru reducerea pierderilor de căldură prin podea sunt covoarele, care sunt și ele utile pentru a preveni trecerea aerului receîn casă.