Cum păstrezi toba mai mult timp, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac mulți oameni

de: Ana Chivu
29 12. 2022

Majoritatea românilor așteaptă an de an cu nerăbdare mesele festive din preajma sărbătorilor de iarnă. Multe dintre gospodine prepară cu drag de Crăciun și Revelion preparatele tradiționale care sunt nelipsite. Cel mai iubit este chiar platoul cu aperitive unde de obicei se găsesc: mezeluri, brânzeturi, ouă umplute, legume, slănină, zacuscă, dar și tobă. Din păcate, nu toți știu cum să păstreze acest preparat pentru mai mult timp. Cum trebuie să procedezi?

Truc pentru gospodine: cum să păstrezi toba mai mult timp?

Românii adoră sărbătorile de iarnă. Mesele sunt mereu pline cu cele mai bune bucate, iar cei dragi se adună acasă special pentru Crăciun și Revelion. Gospodinele încearcă să împace gusturile tuturor, așa că de cele mai multe ori pregătesc mai multă mâncare decât este nevoie mai ales la platoul cu aperitive.

Aici poți să găsești de cele mai multe ori, mezeluri, roșii umplute, ouă umplute, salată de vinete, zacuscă, brânzeturi, dar și tobă. Cea din urmă este special gătită pentru Crăciun. Cu toate astea, doamnele aleg să o servească invitaților și în noaptea dintre ani. Din păcate, nu toate știu că o depoziteze așa cum trebuie.

Ai mai jos o opțiune deosebită ca să eviți să arunci mâncarea. Bucătarii susțin că toba trebuie să mai fie fiartă încă o dată în apa în care au fiert organele de porc după ce este gata. După acest pas, trebuie să lași preparatul din carne la rece. Cel mai bine este să o afumi pentru a sta proaspătă mai mult timp. În caz contrar, aceasta se va altera mai repede.

Toba trebuie să fie ținută la frigider la o temperatură de 2-4 grade Celsius, dar nu mai mult de o săptămână. Dacă ai făcut prea multe bucăți, este indicat să le bagi la congelator. O poți tăia în părți mai mici sau chiar în felii pe care le introduci în pungi vidate sau în hârtie. Experții au mărturisit că în modul acesta poate sta la rece chiar și până la Crăciunul următor.

Sfaturi și ingrediente

Gospodinele știu că preparatele tradiționale sunt greu de făcut, mai cu seamă că multe dintre ele au nevoie de atenție, experiență, îndemânare și cantitățile potrivite. Pentru o tobă bună trebuie să ai la cunoștință ingredientele speciale care trebuie să fie de calitate.

  • Ingrediente:

urechi, limbă și rât de porc
rinichi de porc
inimă de porc
200 g șorici
1 ciolan de porc
sare
piper
usturoi
foi de dafin
boia (opțional)
stomac de porc sau maț gros (dar nu creț) pentru umplut