Cum obții cei mai crocanți castraveți murați la borcan. Pașii pe care să-i respecți ca să nu se înmoaie deloc

de: Beatrice Dumitru
11 06. 2024

Castraveții murați nu lipsesc iarna din cămara niciunei gospodine iscusite. Așadar, dacă îți plac aceste murături fă castraveți ca la carte, iar pentru asta este bine să respecți niște pașii ca să nu se înmoaie deloc și să fie crocanți.

Cum faci castraveți murați care să nu se înmoaie niciodată

Muratul este o tehnică de gătit aplicată pentru anumite legume, la care se folosește oțetul sau sarea pentru conservare. Murăturile sunt la mare căutare iarna și se servesc la friptură, dar și la mâncăruri cu sos. Deosebit de populare sunt castraveții, gogoșarii, gogonelele, conopida sau morcovii. Dar pentru a face murături care să nu se înmoaie deloc trebuie să ții cont de anumite trucuri.

Dacă vrei să obții castraveți murați crocanți, care să nu se înmoaie niciodată, este important să urmezi câteva sfaturi și tehnici cheie. Nu este deloc greu să pui castraveți la murat. În primul rând, aceștia nu trebuie să fie nici prea mari, nici prea mici și trebuie să fie neapărat proaspeți. Dar află cum poți face cei mai crocanți castraveți.

Ingrediente

  • castraveți
  • frunze de vișin, hrean sau stejar (opțional)
  • boabe de muștar
  • 1 litru de apă
  • 2 linguri de sare pentru murături
  • 1-2 linguri de oțet
  • mărar proaspăt (opțional)

Mod de preparare

Spală bine castraveții și taie capetele, dacă este necesar. Apoi pregătește borcanele. În fiecare pune câteva frunze de vișin, hrean sau stejar, câteva boabe de muștar și mărar proaspăt.

Următorul pas este să dizolvi sarea în apa rece și adaugă oțetul. Așază castraveții vertical în borcane și adaugă saramura rece peste castraveți, asigurându-te că aceștia sunt complet acoperiți.

Închide bine borcanele și păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat. Lasă castraveții să se mureze timp de 1-2 săptămâni, verificând periodic fermitatea lor.

Trucuri pentru a preveni înmuierea

Sare neiodată: Folosiți sare neiodată pentru murături. Iodul poate înmuia legumele.

Frunze de vișin și hrean: Acestea conțin taninuri, care ajută la menținerea fermității castraveților.

Castraveți proaspeți: Asigurați-vă că folosiți castraveți proaspăt culeși și bine spălați. Evitați castraveții care au început să se înmoaie sau să prezinte semne de deshidratare.

Temperatura corectă: După fermentarea inițială la temperatura camerei, mutați castraveții într-un loc mai rece pentru a încetini procesul de fermentare și a menține fermitatea.

De ce este bine să consumi castraveți

Castraveții sunt cunoscuți științific sub numele de Cucumis sativus, aparțin familiei botanice Cucurbitaceae, la fel ca dovleceii și pepenii.

Această legumă conține aproximativ 95% apă, vitamine A,B,C, săruri de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fibre, sulf, mucilagii și erepsină și sunt săraci în calorii.

Castraveții elimină toxinele acumulate în organism,  încetinesc îmbătrânirea celulară a pielii și ajută în curele de slăbire.