Cum nu ar trebui să facem niciodată duș. Un medic român avertizează: ”Afectează sănătatea!”

de: Bișinicu Andreea
02 05. 2022

Este evident faptul că dușul de dimineață și cel de seară formează o parte importantă din rutina noastră de zi cu zi. Deși nimic nu este mai plăcut și împrospător decât a petrece câteva momente de relaxare în duș sau în cadă, înainte sau după o zi solicitantă, medicii specialiști avertizează. Ce nu este recomandat să facem în timpul dușului.

De ce nu este indicat să facem duș cu apă extrem de fierbinte

Există unele persoane care preferă să facă un duș fierbinte, în timp ce alți oameni vor să se răcorească în duș. Medicul Sorin Băilă atrage atenția asupra faptului că dușurile cu apă fiartă nu sunt recomandate. Acestea pot duce la apariția unor anumite probleme de sănătate, precum vasodilatația.

Cu alte cuvinte, persoanele care preferă să se spele cu apă extrem de fierbinte riscă să li se dilate venele, iar volumul de sânge stagnat să fie mult mai mare.

„Sunt unele comportamente mai puțin sănătoase, cum ar fi preferința de a face dușuri fierbinți sau a merge la saună. Aceste lucruri afectează sănătatea pentru că se produce vasodilatația.

Orice factor care slăbește peretele venos sau aparatul valvular nu face decât să dilate venele, să le facă mai disfuncționale, volumul de sânge stagnat să fie cât mai mare.”, a declarat dr. Sorin Băilă, medic primar chirurg, doctor în științe medicale, potrivit DC News.

Ce probleme pot apărea, în timp

Mai mult de atât, medicul primar chirurg își completează declarații, evidențiind faptul că dușurile cu apă fiartă ar putea produce probleme grave de sănătate, alături de alți factori critici.

„Obezitatea este un factor de risc pentru varice. Am văzut pacienți cu insuficiență venoasă cronică severă până în stadiul final de ulcer de gambă, ulcere impresionante, voluminoase de gambă.

Prin scanarea morfologică și funcțională a sistemului venos, venele erau perfect normale. Obezitatea este una dintre marile probleme de sănătate, vorbim despre o mare problemă pentru boala venoasă cronică, pentru boala varicoasă, dar și o mare problemă pentru boala cardiovasculară.

Este demonstrat că un descendent din doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă doar unul dintre părinți este varicos (dacă vorbim de bărbați).

Dacă este de sex feminin, procentul poate să ajungă până la 62%. Femeile sunt mult mai expuse bolii decât bărbații”, a completat specialistul pentru sursa citată.