Cum îți salvezi plămânii după Covid-19, de fapt. Specialiștii oferă sfaturi de aur
Deși cazurile de infectare cu virusul COVID-19 au scăzut la nivel global, umanitatea nu a scăpat, încă, de pandemia de coronavirus. Specialiștii îți spun cum îți salvezi plămânii după covid-19, de fapt. Care sunt sfaturile medicilor de specialitate.
Cum îți salvezi plămânii după Covid-19, de fapt
Este foarte important să ne protejăm plămânii după ce am fost infectați cu virusul Sars-COV-2. Ce urme lasă coronavirusul asupra organismului nostru, după ce ne-am vindecat de boală? Specialiștii recomandă gimnastica respiratorie pentru persoanele care au fost infectate cu virusul COVID-19 la un moment dat.
„Muşchiul diafragmă e un muşchi important, prin reeducarea lui putem să compensăm o deficienţă de respiraţie – cum ar apărea într-o fibroză pulmonară. Cum apare fibroza pulmonară? În timpul unei infecţii virale, alveolele pulmonare, prin care respirăm, ajung să fie pline cu lichid. Nu mai funcţionează. Tot ce nu mai este biologic funcţional – spun legile naturii- se distruge!”, spune kinetoterapeutul Gelu Cosma, potrivit stirileprotv.ro.
Cicatricile care rămân pe plămâni ca urmare a infecției de coronavirus pot dispărea cu ajutorul corticoizilor și a anti-inflamatoarelor prescrise de doctor. Medicul pneumolog Dr. Iulia Filipescu explică ce tratament trebuie aplicat imediat după ieșirea pacientului din carantină:
„Se poate iniţia tratament după ieşirea din carantină, corticoterapie orală, cu doze scăzânde, în medie cam o lună de zile. Fibroza pulmonară poate persista –au arătat şi studiile, până la 3-6 luni – iar în lipsa oricărui tratament poate deveni ireversibilă” a declarat specialistul, conform sursei citate.
Care este primul lucru pe care trebuie să-l facă românii după ce s-au vindecat de COVID-19
De asemenea, specialiștii avertizează că pot există probleme nu doar pulmonare, ci și la nivelul inimii. Doctorii sfătuiesc românii care au suferit de COVID-19 să meargă pentru a face o serie de investigații după ce s-au vindecat de coronavirus, pentru a se asigura că totul funcționează cum trebuie în organism. Mai exact, medicii recomandă un Computer Tomograf pulmonar nativ, fără substanţă de contrast, pentru a vedea dacă există sau nu leziuni pulmonare.
„Plămânii înconjoară inima, totul este intim legat în corpul nostru. Nu se poate că plămânul să fie afectat, să aibă fibroză, şi inima să stea bine merci, va suferi.”, a completat doctor Dana Nedelcu, medic primar radiologie.
Până astăzi, 23 februarie 2021, pe teritoriul României au fost confirmate 784.711 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.463. Dintre acestea, 978 de români sunt internați la secțiile ATI.