Cum îți pui termopanul în „regim de iarnă” ca să nu intre frigul în casă. Toți românii care stau la bloc trebuie să o facă
Iarna se apropie, așadar este momentul să te ocupi de trecerea geamurilor la ”regimul de iarnă”. Acest fapt trebuie executat înaine de începerea gerurilor, pentru a evita pătrunderea frigului în apartament în cea mai rece perioadă a anului.
Cum îți pui termopanul în „regim de iarnă” ca să nu intre frigul în casă
Căldura din casele noastre este foarte prețioasă. Dar oare este totul atât de simplu precum pare?
Principalul aspect este că nu există niciun fel de ”regim de iarnă” la geamurile contemporane. Este pur invenția utilizatorilor de Internet. Există însă doar reglarea geamurilor, inclusiv gradul lor de etanșare. Însă ”funcția” aceasta nu a fost niciodată gândită de inventatori și producători ca un oarecare regim special. Astfel că fiecare geam trebuie reglat individual, pentru ca, pe de o parte să nu permită pătrunderea aerului, iar pe de altă parte, să se deschidă ușor. Iar adevărata problemă este că majoritatea instalatorilor ”nu se stresează” cu reglările și pur și simplu lasă geamurile într-o poziție ”neutră”.
Chiar și așa, geamurile se reglează foarte ușor. Pentru asta, ai nevoie de o cheie imbus, de mărimea 4, și de mâini îndemânatice. Pe geam se află toate balamalele cu marcajele caracteristice pe margini. Și dacă vei răsuci fiecare balama dinspre garnitura de cuciuc spre încăpere, atunci, corespunzător, geamul se va mai depărta de ramă, chiar până la apariția unei crăpături. Adevărul este că punctele extreme, care se numesc și regimuri de vară și de iarnă, nu se instalează niciodată. Astfel, în mod ideal, trebuie să alegi acea poziție a balamalei, ce permite poziția optimă și deschiderea ușoară a geamului.
Ca și o mențiune: mai există modele de geamuri și uși, ale căror balamale nu se reglează cu cheia imbus, ci trebuie folosit un clește patent.
Iată care sunt etapele de montaj ale termopanelor
În primă fază are loc fixarea ferestrelor cu ajutorul unor șuruburi. Aceste șuruburi variază în funcție de tipul de zidarie de care dispune locuința. Apoi urmează etanșarea lor cu spumă poliuretanică a spațiilor de pana in 10 mm. Iar în cazul în care sunt spații mai mari de 10 mm, trebuie să se micșoreze cu profile de adaptare. De asemenea, urmează efectuarea lucrărilor de reparație dupa minim 48 de ore de la etanșare. Apoi, este importantă folosirea unor materiale de hidroizolație pentru exterior. Trebuie însă să se evite folosirea ipsosului.
Secrete de care trebuie să ții cont când alegi termopane
- Profilul
- Sticla
- Feroneria
- Accesoriile suplimentare
- Garanția produsului finit