Cum îți dai seama dacă pepenele roșu ales este dulce și copt. Sfaturi de la experții din Dăbuleni
Vara este sezonul pepenelui roșu, fructul cu 90% apă și fără calorii. Pentru a știi să alegi un pepene copt și dulce trebuie să ții cont de câteva sfaturi oferite de experții de la Dăbuleni. Iată cum îți dai seama dacă pepenele roșu ales este dulce și copt.
Sfaturile experților de la Dăbuleni pentru a alege un pepene copt și dulce
Pepenele roșu, sau pe numele său științific citrullus lanatus, este o specie de plantă cu flori din familia cucurbitaceae. Este un fruct foarte cultivat la nivel mondial, cu peste 1.000 de soiuri. Acesta este cultivat în regiuni tropicale la temperate din întreaga lume pentru fructele sale mari comestibile. Miezul dulce și suculent este de obicei roșu intens până la roz, cu multe semințe negre, dar există soiuri fără semințe. Cum îți dai seama dacă pepenele roșu este dulce și copt?
În România, pepenele roșu mai este cunoscut și drept harbuz, lubeniță sau lebeniță, iar una dintre cele mai cunoscute regiuni pentru creșterea de pepeni este Dăbuleni. Și cum este sezonul lui, sunt câteva aspecte la care trebuie să te uiți atent atunci când alegi un pepene. Experții de la Dăbuleni îți oferă sfaturi pentru a știi cum să îți dai seama dacă pepenele roșu ales este dulce și copt.
Cum știi dacă pepenele este dulce și copt
Unul dintre principalele sfaturi este să fim atenți la fe pecific, trebuie să sune sticlos, nu înfundat, să simți că vibrează în mână”, spune expertul de la Dăbuleni.
În plus, când tai pepenele, miezul ar trebui să fie de un roșu intens (sau galben, în funcție de soi), fără zone albe sau verzi, iar semințele ar trebui să fie închise la culoare. Semințele albe indică un pepene necopt.
Evită pepenii cu lovituri și zone moi. Este în regulă dacă coaja din partea de sus a pepenelui pare puțin decolorată – acest lucru se datorează expunerii la soare și este un alt semn de maturitate.
O pată galbenă la sol este cel mai bun semn că pepenele este copt și destul de dulce. De asemenea, ar trebui să cauți pe pepene puncte negre, maronii. Acestea sunt un semn că pepenele este foarte dulce și va fi destul de delicios. Dar pata de pământ și aceste puncte negre nu trebuie confundate cu petele albe și negre care accelerează procesul de mucegăire.
Dacă pepenele are dungi, acestea ar trebui să fie de un verde închis, intens, în timp ce dungile palide ar trebui să fie de un galben deschis, cremos.
Pentru a alege un pepene verde copt, verifică pata de sol galbenă, aspectul mat al cojii, sunetul adânc la bătaie, greutatea relativă la mărime, forma simetrică, textura fermă a cojii și codița uscată. Acești indicatori te vor ajuta să te asiguri că pepenele ales este copt și dulce.
Cum se consumă pepenele roșu
Pepenele roșu este format în principal din apă (91%) și carbohidrați (7,5%). Nu oferă aproape proteine sau grăsimi și este foarte scăzut în calorii.
Pepenele roșu se poate consuma în sucuri naturale, smoothie-uri sănătoase sau așa cum este, tăiat în bucățele. Este greu să faci deserturi cu acest fruct din cauza conținutului mare de apă pe care îl are. Poți să îl pui în salate de fructe sau îl poți mura cu tot cu coajă. Pepenele murat este una dintre delicatese.