Cum îți dai seama dacă ai fost infectat cu virusul chinezesc și te-ai vindecat. Unii nu au deloc simptome

Cum îți dai seama dacă ai fost infectat cu virusul chinezesc și te-ai vindecat. Unii nu au deloc simptome
Cum îți dai seama dacă ai fost infectat cu virusul chinezesc și te-ai vindecat. Unii nu au deloc simptome

Aproximativ 8 din 10 persoane care se infectează cu COVID-19, boala cauzată de un coronavirus numit SARS-CoV-2, se va îmbolnăvi ușor. Dar ce înseamnă exact asta? Cazurile ușoare COVID-19 te pot face încă să te simți slăbit. Chiar și așa, ar trebui să vă puteți odihni acasă și să vă recuperați complet fără a merge la spital. Iată la ce să te aștepți și cum să ai grijă de tine.

Cum îți dai seama dacă ai fost infectat cu virusul chinezesc și te-ai vindecat

Semnele și simptomele COVID-19 pot apărea la două până la 14 zile după expunere și pot include febră, tuse, dificultăți de respirație. Alte simptome pot include oboseală, dureri de cap, să vă curgă nasul, dureri în gât. Unii oameni au cunoscut pierderea mirosului sau a gustului. Severitatea simptomelor COVID-19 poate varia de la foarte ușoare până la grav.

Este posibil ca unii oameni să nu aibă simptome deloc. Persoanele care sunt mai în vârstă sau care au afecțiuni medicale cronice existente, cum ar fi boli de inimă, boli pulmonare sau diabet sau care au sisteme imunitare compromise pot avea un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav. Acest lucru este similar cu ceea ce se vede cu alte boli respiratorii, cum ar fi gripa.

Dacă aveți simptome COVID-19 sau ați fost în contact cu cineva diagnosticat cu COVID-19, contactați imediat medicul sau clinica pentru sfaturi medicale. Spuneți  echipei de asistență medicală despre simptomele și expunerea posibilă înainte de a merge la programare. Dacă aveți semne și simptome COVID-19 de urgență, cum ar fi probleme cu respirația, dureri sau presiune în piept, confuzie sau buze albastre sau față, solicitați imediat îngrijire.

Cum îți dai seama dacă ai fost infectat cu virusul chinezesc și te-ai vindecat. Unii nu au deloc simptome
Cum îți dai seama dacă ai fost infectat cu virusul chinezesc și te-ai vindecat. Unii nu au deloc simptome

Dacă aveți simptome respiratorii, dar nu vă aflați în zona cu o răspândire comunitară continuă, contactați-vă medicul sau clinica pentru îndrumare. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți alte afecțiuni medicale cronice, cum ar fi boli de inimă sau boli pulmonare. Pe măsură ce pandemia progresează, este important să vă asigurați că asistența medicală este disponibilă pentru cei care au cea mai mare nevoie.

Nu este clar exact modul în care noul coronavirus este contagios. Datele au arătat că se răspândește de la persoană la persoană printre cei aflați în contact strâns (la aproximativ 6 metri sau 2 metri). Virusul se răspândește prin picături respiratorii eliberate atunci când cineva cu virusul tușește, strănută sau vorbește. De asemenea, se poate răspândi dacă persoana atinge suprafața cu virusul pe ea și apoi atinge gura, nasul sau ochii.

Factorii de risc pentru COVID-19 par să includă călătorii recente din sau reședința în zonă, cu răspândirea continuă a COVID-19 în comunitate, așa cum este stabilit de CDC sau OMS sau contact strâns cu cineva care are COVID-19 – ca membru al familiei sau lucrător de îngrijire medicală ce are grijă de o persoană infectată.

Unii nu au deloc simptome

Nu există încă tratament pentru COVID-19. Unele dintre lucrurile pe care le puteți face pentru a accelera vindecarea sunt similare cu modul în care s-ar putea să aveți grijă de gripă sau de o răceală foarte proastă. Dacă doriți să mâncați, alimentați-vă corpul cu vitaminele și nutrienții de care are nevoie pentru a se îmbunătăți.

Limitați alimentele zaharoase sau foarte prelucrate, cum ar fi prăjiturele și băuturile acidulate. Dacă nu ai poftă de mâncare, nu trebuie să încerci să forțezi lucrurile. Bea foarte multe lichide. Faceți acest lucru chiar dacă nu doriți să mâncați. Apa este întotdeauna o alegere bună.

Pentru a vă scade febra luați acetaminofen sau ibuprofen, dacă aveți temperatură sau dureri corporale. Aveți grijă să nu luați mai mult de 3.000 de miligrame la fiecare 24 de ore. Asta include acetaminofenul singur și în medicamente precum pastilele de gripă și siropurile care au acetaminofen. S-ar putea să fi auzit că nu ar trebui să luați ibuprofen pentru a trata simptomele COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a făcut această declarație în martie 2020. Dar au inversat-o la scurt timp și au spus că nu există nicio dovadă că ar provoca vreun rău.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI