Cum îți dai seama care sunt roșii românești în supermarket. Diferențele față de roșiile din Turcia, la ce să te uiți
Cu toate că producătorii locali de roșii beneficiază de un program de sprijin, românii preferă să cumpere tomate din import, în special din Turcia.
Cum îți dai seama care sunt roșii românești în supermarket
Aceasta se datorează atât faptului că producția internă nu este suficientă pentru a satisface cererea, cât și prețurilor mai mici ale produselor din străinătate aduse în supermarketuri. Principala problemă este că roșiile importate din țări din afara UE conțin o cantitate mare de pesticide.
Mariana Jelea cultivă roșii în județul Giurgiu, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Deși s-a înscris și anul acesta în programul Tomata, sprijinul primit nu o ajută semnificativ.
„3.000 de euro ce este? Folia şi sămânţa. Nici atâta. Măcar 5.000 de euro. Ca să fie şi ţăranul mulţumit, că de aia se chinuie. Şi de aia vor să mănânce roşie bună în luna mai, roşia românească, să aibă gust”, spune Mariana Jelea, producător de roşii.
România, cel mai mare client UE al Turciei
În 2024, peste 24.000 de producători au primit suport din partea statului. Cu toate acestea, producția de roșii continuă să scadă, ceea ce duce la o creștere a importurilor. Supermarketurile sunt pline de roșii provenite din Turcia.
De exemplu, o caserolă de 500 de grame cu roșii cherry se vinde cu 8 lei, în timp ce roșiile la kilogram au același preț de 8 lei.
„În situaţia în care preţurile sunt mai scăzute în Turcia, jocul importatorului este evident şi câştigurile sunt pe măsură. Pe de altă parte, Turcia este puţin mai aproape de România”, explică Dragoş Frumosu, expert în industria alimentară. La ultimele controale s-au descoperit însp pesticide în cantităţi uriaşe în roşiile vândute în supermarketurile din Capitală. „Turcia nu este membră a UE şi atunci nu putem discuta despre trasabilitate. Marfa ar trebui controlată în depozit, înainte de a veni către piaţă. Pot conţine cantităţi de pesticide”, precizează expertul.