Cum influențează dimensiunea usturoiului aroma condimentului. Când să folosești cățeii mici
O expertă în grădinărit a făcut lumină în privința unui mit legat de usturoi. Karen Gibson, pe numele său, a explicat pe înțelesul tuturor cum influențează dimensiunea usturoiului aroma condimentului. Cum și când se folosește usturoiul cu căței mici în mâncare.
Usturoiul cu căței de dimensiuni mari versus mici
Există multe soiuri de usturoi ce pot fi cultivate în grădină. Ele se diferențiază, printre altele, prin duritatea tulpinii și dimensiunea cățeilor din căciulie. Usturoiul cu tulpină tare produce în general căței de dimensiuni mari, în timp ce planta cu tulpină mai moale produce căței mici de usturoi.
„Usturoiul care se vinde în magazinele alimentare este aproape mereu cu tulpină moale, deci prezintă căței de dimensiune mică. Asta pentru că rezistă mai bine rigorilor transportului și se păstrează mai mult decât cățeii mari”, a explicat Karen Gibson, de la SproutedGarden.
Ce caracteristici prezintă usturoiul cu căței mici
Usturoiul este folosit de gospodine drept condiment pentru aromatizarea a diverse feluri de mâncare. În majoritatea rețetelor nu se precizează dacă se folosesc căței mari sau mici de usturoi, ceea ce poate crea confuzie, fiindcă experții recomandă să se țină cont de acest detaliu.
Dincolo de faptul că rezistă mai bine la condițiile de transport, cățeii de usturoi de dimensiuni mici tind să aibă o aromă mai blândă comparativ cu cei de dimensiuni mari. Acest detaliu trebuie avut în vedere când se adaugă condiment în mâncare pentru aromatizare.
Cum să folosești cățeii mici de usturoi în mâncare
Specialiștii spun că, în rețete, cățeii de dimensiuni mici prezintă avantajele lor. Sunt convenabili în cazurile în care este nevoie de o cantitate mică de condiment. Se folosesc cel mai bine în sosurile de salată sau în preparatele în care este nevoie de circa jumătate de linguriță de condiment.
Detaliile care te ajută să identifici soiul usturoiului
Când vine vorba de soiurile de usturoi și identificarea specifică a acestora, este mai simplu să cumperi planta de la un fermier local. În aceste circumstanțe, poți întreba direct producătorul ce fel de usturoi cultivă în grădină sau ferma vegetală. În magazinele alimentare este dificil să identifici soiul plantei.
Există unele detalii de care poți ține cont pentru a descoperi singur dacă usturoiul a fost cultivat ca soi cu tulpină dură sau moale. Ele nu garantează apartenența plantei la un soi specific însă.
De exemplu, dacă vânzătorul a lăsat o parte de tulpină atașată de căciulia usturoiului, poți verifica textura ei. Dacă tulpina este flexibilă, cel mai probabil soiul este unul din categoria celor cu căței de dimensiuni mici. Dacă tulpina este dură, soiul ar putea fi unul cu căței de dimensiuni mari.