Cum încearcă guvernul german să combată epidemia. Măsura pe care n-o s-o vezi niciodată în România

de: Ana Chivu
20 10. 2020

Guvernul german are o altă tactică pentru a scăpa cât mai repede de pandemia de coronavirus. Ce măsură au luat nemții în contextul crizei sanitare? România e departe de o astfel de viziune.

Măsura abordată de Guvernul german pentru combaterea pandemiei

Guvernul german a decis să aibă o altă abordare asupra pandemiei. Autoritățile au decis astfel să investească 500 de milioane de euro în modernizarea sistemelor de ventilație din clădirile publice în scopul combaterii răspândirii noului coronavirus, relatează BBC. În acest context, fondurile vor merge la instituții publice, muzee, teatre, universități și școli și sunt destinate modernizării sistemelor de aer condiționat. Limita: 100.000 de euro. De asemenea, se pot folosi pentru achiziția de seonzori pentru măsurarea nivelului de dioxid de carbon. Banii urmează să fie alocați din cursul zilei de marți.

Oficialii mai indică faptul că școlile care nu dispun de sisteme centralizate de aer condiționat ar fi indicat să apeleze la purificatoare mobile de aer, în funcție și de posibilitatea ventilării naturale prin deschiderea ferestrelor. Specialiștii avertizează totuși că purificatoarele care se bazează pe raze ultraviolete, ionizare sau ozon pot să nu aibă niciun rezultat împotriva particulelor de coronavirus. În unele cazuri pot chiar să înrăutățească aerul.

Germania introduce ventilarea spațiilor interioare în noua strategie a combaterii pandemiei, iar nemții sunt sfătuiți de oficiali să își aerisească locuințele cât de des posibil, minimum de două ori pe zi. Stropii de salivă care sunt eliberați prin tuse sau strănut pot supraviețui în aer aproximativ 8 minute, în timp ce picăturile fine de virus sau aerosoli rezistă chiar și câteva ore.

Guvernul german abordează o altă măsură în contextul pandemic

„Trebuie să împiedicăm o creştere necontrolată sau exponenţială”

„Sunt convinsă că ceea ce vom face acum va determina modul în care vom traversa această pandemie”, a comentat cancelarul german. „Putem vedea că rata de contaminare creşte şi că în anumite regiuni este foarte ridicată”, a adăugat ea. „Este motivul pentru care trebuie să împiedicăm o creştere necontrolată sau exponenţială”, a insistat Angela Merkel.

Măsurile Germaniei pentru susținerea relansării post-pandemie

1.  reducerea cotelor TVA (de la 19% la 16%, respectiv de la 7% la 5%) pe o perioada de sase luni, incepand cu 1 iulie – cost estimat la 20 miliarde EUR;
2.  finantare pentru companii mici si mijlocii in volum de 25 miliarde EUR;
3.  alocarea unei sume de 300 EUR pe copil (impact total de 4.3 miliarde EUR);
4.  ajutor financiar federal pentru municipiile cu dificultati (5.9 miliarde EUR);
5.  prelungirea ajutorului acordat sectoarelor afectate de incidenta pandemiei;
6.  cresterea investitiilor publice (cu 10 miliarde EUR) in energie regenerabila, digitalizare, retele 5G si infrastructura de cai ferate;
7.  dublarea sprijinului pentru sustinerea achizitiei de cumparari auto electrice si hibride;
8.  reducerea fiscalitatii pentru companiile care investesc – impact de 6 miliarde EUR.(Sursa: bancatransilvania.ro)