Cum îl numește presa internațională pe Călin Georgescu, după ce acesta a câștigat detașat alegerile prezidențiale parțiale din România
Alegerile prezidențiale din România au atras atenția presei străine. Rezultatul neașteptat obținut de Călin Georgescu a dus la apariția a numeroase articole în ziarele din Europa, iar The Guardian deschide ediția de luni cu un articol dedicat lui Georgescu.
Presa internațională, despre victoria lui Călin Georgescu
Primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale a adus numeroase surprize în România. După numărarea a peste 99% dintre voturi, atât din țară cât și din diaspora, candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc, cu peste 2 milioane de voturi. Victoria sa a dus la numeroase reacții nu doar în presa românească, ci și în cea internațională.
Unul dintre cele mai citite ziare online din Marea Britanie, The Guardian, deschide ediția de luni cu un articol despre Călin Georgescu. Ziarul britanic îl numește „un populist de extremă dreapta”.
„Un populist de extremă dreapta puțin cunoscut a preluat conducerea în alegerile prezidențiale de duminică din România, potrivit datelor electorale, și se va confrunta probabil cu premierul de stânga Marcel Ciolacu într-un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, un rezultat care a zguduit peisajul politic al țării.
Călin Georgescu, care a candidat independent, conducea în sondaje cu aproximativ 22% din voturi după numărarea a aproape 93% din voturi, în timp ce Ciolacu, din partea Partidului Social Democrat sau PSD, era în urmă cu 21%. Elena Lasconi de la partidul Uniunea Salvați România, sau USR, s-a situat la aproximativ 18%, iar George Simion, liderul Alianței pentru Unitatea Românilor, sau AUR, de extremă dreapta, a luat aproximativ 14%”, scrie The Guardian.
„O rușine a diplomației”
Ziarul britanic amintește și despre viziunea lui Georgescu cu privire la NATO. Candidatul la prezidențiale a numit scutul de la Deveselu „o rușine a diplomației”.
„Georgescu a descris scutul de apărare antirachetă al NATO din localitatea Deveselu, România, drept o „rușine a diplomației”. El a afirmat că Alianța Nord-Atlantică nu va proteja niciunul dintre membrii săi în cazul unui atac al Rusiei.
Conform informațiilor de pe site-ul său oficial, Georgescu deține un doctorat în pedologie, o ramură a științei solului, și a ocupat diverse funcții în Ministerul Mediului din România în anii ’90. Între 1999 și 2012, a fost reprezentantul României în comitetul național al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
Pe contul său de TikTok, unde a strâns 1,6 milioane de aprecieri, sunt postate videoclipuri în care apare participând la slujbe religioase, practicând judo, alergând pe o pistă ovală și discutând în cadrul unor podcasturi.
România, care are o frontieră de 650 km cu Ucraina, a jucat un rol strategic de la începutul atacului Rusiei asupra Kievului, în 2022. Țara a facilitat exportul a milioane de tone de cereale prin portul Constanța de la Marea Neagră și a oferit ajutor militar, inclusiv donând o baterie de apărare antiaeriană Patriot”, se mai arată în articolul din presa britanică.