Cum iei pensie dacă ai lucrat în străinătate. Câți bani primești de la stat. Ce înseamnă pensia internațională
Află cum iei pensie dacă ai lucrat în străinătate. Chiar dacă nu lucrezi în România, vei avea dreptul la pensie, deci e bine să știi câți bani ai putea să primești de la stat. Află în rândurile următoare ce înseamnă pensia internațională.
Cum iei pensie dacă ai lucrat în străinătate
Mulți români se tem și trăiesc cu impresia că dacă lucrează în străinătate, nu vor mai beneficia la bătrânețe de pensie. Dacă, însă, ai lucrat legal în state membre în Uniunea Europeană, perioada ta de lucru și contribuție, care nu trebuie să fie mai mică de un an, va fi luată în calculul pentru pensie. Conform legii, dacă ai lucrat în mai multe state din UE, ai dreptul la pensie în fiecare dintre aceste țări.
Ca să beneficiezi de acest drept, trebuie să depui cererea de pensionare la casa de pensii din țara unde locuiești sau din ultima țară unde ai lucrat. Chiar dacă n-ai lucrat în statul în care locuiești, acesta are obligația de a-ți trimite cerea în țara unde ai lucrat. Și va trimite toate documentele necesare.
Vârsta legală de pensionare diferă de la un stat la altul în Uniunea Europeană și nu vei vedea pensia decât după ce îndeplinești această condiție.
Vezi AICI mai multe detalii despre vârsta de pensionare pentru pensia internațională.
Cum se calculează pensia internațională
Calculul diferă, de asemenea, de la un stat la altul în Uniunea Europeană. Fiecare țară trebuie să analizeze contribuțiile pe care le-ai plătit, precum și perioada/durata în care ai fost contribuabil. Mecanismul este aproape ca în România.
Trebuie, totuși, să știi, că toate perioadele lucrate în mai multe țări se cumulează. De aici rezultă ceea ce se numește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să o primești după contribuții. Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă (prestație pro-rata).
Să luăm exemplul Franței. Dacă ai lucrat 30 de ani în străinătate, 20 în Franța și alți zece în Spania, beneficiezi de pensie din ambele state doar dacă ai lucrat cel puțin 15 ani (cumulat). În acest caz, te încadrezi. Franța va face calculul în felul următor:
- va calcula valoarea pensiei naționale pentru cei 20 de ani de lucru în Franța – să spunem 800 de euro;
- va calcula și valoarea teoretică a pensiei pe care ai fi primit-o dacă ai fi lucrat în Franța în tot acest timp (30 de ani) – să spunem 1.500 de euro. Apoi, va stabili pensia pro-rata – adică ce sumă ți s-ar cuveni proporțional cu perioada de lucru din Franța: 1.500 EUR x 20 ani în Franța / 30 de ani – în total 1.000 euro. Deci vei avea o pensie de 1.000 de euro.