Cum grăbești formarea coroanei vișinului. Așa vei avea roade bogate, vișinele vor fi mai gustoase
Grădinăritul nu este deloc ușor și e nevoie să respectăm mai multe reguli speciale dacă vrem să avem culturi productive. La fel este și în cazul livezilor, care trebuie îngrijite cu mare atenție. Vișinul este printre cei mai pretențioși pomi fructiferi, care trebuie atent toaletat dacă vrei să dea roade bogate.
Cum ajuți vișinul să crească mai repede
Pentru a ajuta vișinul să crească mai repede, este foarte important să îl toaletezi cum trebuie. Tăierea coroanei la momentul potrivit și în modul corect va ajuta să se dezvolte cum trebuie și să facă fructe sănătoase.
Prima etapă a tăierii corecte a unui vișin este să îndepărtezi orice crengi uscate, bolnave, deteriorate sau moarte. Acestea pot afecta sănătatea generală a pomului și pot limita creșterea sa.
Tăierea corectă presupune îndepărtarea crengilor mai vechi, slabe sau care cresc în interiorul coroanei și se lovesc una de alta, pentru a încuraja formarea de crengi noi și sănătoase. Tăierea acestor crengi va permite luminii să pătrundă în interiorul coroanei și va stimula creșterea viguroasă.
În general, se recomandă îndepărtarea maximă a aproximativ 30% din coroana unui vișin într-un singur an. Tăierea excesivă poate slăbi pomul și poate afecta producția de fructe.
După ce ai terminat tăierea, poți aplica un produs de sigilare, care să nu permită pătrunderea infecțiilor în pom. Dacă urmezi regulile îndeaproape, să fii sigur că producția va fi pe măsura așteptărilor.
Când se taie, de fapt, vișinul
Tăierea unui vișin se efectuează în general în perioada de repaus vegetativ, în timpul iernii. Este recomandat să aștepți până când pomul nu prezintă semne de creștere activă înainte de a-l tăia. Vișinul crește foarte repede în primii ani, ceea ce înseamnă că trebuie să elimini crengile inutile, înainte ca acesta să intre pe rod.
După intrarea pe rod, tăierea pomilor este tot mai rară și constă doar în scurtare, nu și în rărire. Scopul este să se formeze o coroană deasă, bogată, dar să nu li se permită crengilor să crească prea mult, fără să aibă o formă potrivită.
În fiecare an, ramurile trebuie scurtate cu câte 50-60 de centimetri. Va crește mult mai mult de la un an la altul, dar doar așa se va forma un schelet frumos.