17 mai 2021 | 15:03

Cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt. Trucul genial al momentului, e fără pic de chimicale

Diverse
Cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt. Trucul genial al momentului, e fără pic de chimicale
Cum grabesti coacerea rosiilor

Poate nu știai, dar roșiile pot fi ajutate să se coacă în mod natural, iar asta printr-o metodă foarte simplă.

Cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt

Tot ce trebuie să știi este când este momentul precis ca să faci operațiunea aceasta, pentru a avea atât o recoltă bogată, dar și roșii coapte mai devreme. Operațiunea se numește, deci, în termeni populari, carnitul roșiilor.

Pentru carnitul roșiilor se procedează manual și înseamnă să rupi vârfurile de creștere ale plantelor. De altfel, această operațiune ajută planta roșiei să își redirecționeze energia către florile și fructele rămase, grăbindu-se astfel dezvoltarea lor, creșterea roșiilor și deci coacerea lor. De menționat este că carnitul roșiilor se face la patru inflorescențe pentru ciclul scurt de primăvară-vară, și la maximum opt inflorescențe pentru ciclul lung, cel de vară-toamnă.

Dacă operațiunea mai sus prezentată se face la timp, roșiile pot fi ajutate să dea rod cu 2-3 săptămâni mai devreme.

Specialiștii sunt de părere că această operațiune trebuie făcută numai câteva plante, pentru a avea roșii timpurii, și nu la întreaga cultură de roșii.

Copilitul roșiilor

În ceea ce privește copilitul roșiilor, aceasta este o operațiune prin care lăstarii crescuți la subsoara frunzelor de tomate se îndepărtează. Lăstarii se rup fie cu mâna, fie cu foarfeca, atunci când ei ating o lungime de maximum 5 centimetri.

Dacă copilitul roșiilor nu este efectuat, plantele vor crește sub formă de tufe dese, fapt care va duce chiar până la întârzierea coacerii roșiilor.

Despre defloierea roșiilor

Acesta este un procedeu prin care frunzele de la baza plantei sunt rupte. Operațiunea în sine este foarte importantă, întrucât ea asigură o mai bună aerisire a plantelor, îndepărtându-se astfel posibilele boli și bacterii cu care frunzele pot intra în contact, la atingerea solului, ori a buruienilor crescute printre ele.

Beneficiile consumului de roșii

Roșiile concurează cu citricele în ce privește cantitatea de vitamina C conținută, însă ele sunt bogate și în vitamina A și în antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul reprezintă trei dintre substanțelor care au un aport semnificativ în detoxifierea organismului.

De asemenea, alți nutrienți pe care roșiile îi mai conțin sunt: biotina, potasiul, vitaminele B6, B3 si B1, vitamina E, magneziul, fierul și zincul. Licopenul este important, întrucât poate întârzia instalarea osteporozei în perioada de premenopauză.

Roșiile mai conțin și mult calciu și vitamina K, elemente nutritive esențiale pentru consolidarea sistemului osos și refacerea oaselor în caz de ruptură. Roșiile conțin și mulți antioxidanți, care curăță tenul acneic și mixt.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Capital.ro
Noul metrou Metropolis a ajuns în Depoul Berceni din Bucureşti. Primele imagini cu garnitura şi noile dotări
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau BANII de PENSII! Cea mai bună veste înainte de PAȘTE
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro