Cum gătești mai bine legumele, de fapt. Diferențele dintre cuptor, aburi sau dry-cooker

de: Năstase Mirabela
17 04. 2022

Cum gătești mai bine legumele, de fapt. Ce diferențe există între gătirea lor la cuptor, aburi sau dry-cooker. Se știe că, atunci când gătești, în mod inevitabil se pierd o parte din nutrienții alimentelor, aceștia rămânând, de fapt, în zeama în care fierb, adică în sos. Află care este cea mai potrivită metodă de a găti!

Cum gătești mai bine legumele, de fapt

Cea mai bună metodă de a găti alimentele nu este neapărat și cea mai rapidă, ci, de fapt, aceea care reușește să păstreze cel mai bine consistența corespunzătoare preparatului respectiv, dar și să îi mențină aportul de vitamine și de minerale.

Cu toate acestea, în ce privește gătirea legumelor, spre deosebire de carne, spre exemplu, timpul trebuie să fie însă cât mai mic pentru a li se păstra cât mai bine proprietățile. Vei constata astfel că ele nu sunt fierte excesiv, întrucât vor avea o consistență mai fermă.

Specialiștii sunt de părere că gătitul cu abur este una dintre cele mai sănătoase alegeri, fiind cea mai indicată meodă de gătit pentru copii. De asemenea, se recomandă și gătitul la cuptor, dar cu ulei rezistent la temperaturi înalte sau care se poate pune după prepararea mâncării.

Gătitul la cuptor

În comprație însă cu prăjitul, gătitul la cuptor reprezintă o metodă mult mai potrivită. Temperatura de gătire este mai mică decât cea folosită în alte metode de gătit, fapt care reprezintă un aspect pozitiv. Este important să ții cont însă și de ingredientele pe care le incluzi, întrucât se pot obține la fel de multe calorii și dacă optezi pentru varianta asta. Pentru a pregăti alimente la cuptor, în general nu este necesar adaosul de ulei, ci mai degrabă de apă, pentru a preveni uscarea excesivă și a ajuta procesul de gătire prin eliminarea aburilor.

La cuptor poți pregăti aproape orice aliment, fie că e carne, fie că ai legume sau fructe. Un alt sfat, atunci cânf gătești carnea la cuptor, este să îndepărtezi înainte de gătire pielea sau grăsimea vizibilă, iar dacă este necesar un adaos de ulei, optează pentru unul cu puține grăsimi trans su saturate, precum uleiul de măsline.

Gătitul la abur

Beneficiile acestui mod de gătire sunt acelea că se evită arderea/fierberea preparatului și se reduce aportul de grăsimi, fapt care va duce la o alimentație nutritivă, întrucât se vor pierde puține vitamine și minerale.

Gătitul la dry-cooker

Astfel de gătit ajută ca alimentele să își păstreze proprietățile, culoarea și vitaminele, ele suferind o degradare minimă prin procesul de preparare termică. În acest mod, timpul de preparare este redus la jumătate.