Cum fierbi corect fasolea, de fapt. Strici totul dacă nu ții cont de aceste lucruri
Fasolea face parte din alimentele de bază în bucătăria românească. De la iahnie de fasole, până la ciorbă sau salata de fasole, ea este prezentă în multe preparate celebre la noi.
Cum fierbi corect fasolea, de fapt. Strici totul dacă nu ții cont de aceste lucruri
Cu toate acestea, fasolea face parte din legumele care adesea cauzează balonare și alte probleme digestive. De aceea este important să știi cum se fierbe fasolea.
Există o modalitate corectă de a fierbe fasolea, prin care aceasta nu numai că devine foarte fragedă și se topește în gură, mai ales dacă faci fasole bătută, dar elimină și problemele ulterioare pe care le poți avea în urma consumului ei.
În primul rând, trebuie să alegi bine fasolea, pentru că unele boabe pot fi stricate sau trecute. Când ai ales cele mai bune boabe, trebuie să respecți următorii pași și să ai la îndemână următoarele:
- fasole uscată
- legume
- verdețuri
- apă
- sare
Pentru început, folosește o fasole tânără. Dacă o iei din piață, uită-te să nu mai veche de 2 ani. Timpul de fierbere variază în funcție de cât de veche este fasolea, motiv pentru care îți poate lua de la 45 de minute la 2-3 ore.
Fasolea trebuie lăsată la înmuiat pentru cel puțin 8 ore. Pur și simplu iei fasolea și o pui într-un vas încăpător pe care îl umpli cu apă călduță. O lași peste noapte ca să elimine substanțele care provoacă probleme de balonare, indigestie sau disconfort.
Apa în care au stat peste noapte se schimbă. Vei vedea că boabele de fasole sunt umflate. Arunci toate boabele care plutesc deasupra și le păstrezi cele care s-au scufundat.
Cum să fierbi fasolea astfel încât să nu ai probleme de digestie
Fasolea se pune pe foc după ce schimbi apa și nivelul apei trebuie să fie cu 5 centimetri mai sus decât boabele. Pui oala la foc mediu și schimbi apa în care fierbe fasolea de trei ori.
Ultima dată poți adăuga puțin bicarbonat de sodiu, ca fasolea să se înmoaie mai bine. Odată ce fasolea fierbe, trebuie să dai focul mic și să pui capacul pe jumătate, ca boabele să nu se sfărâme.
Amestecă în oală din când în când, pentru ca boabele să se fiarbă uniform. Din momentul în care fierbe, fasolea ar trebui să fie lăsată 30 de minute la foc. Pui sare și alte condimente după gust.
Dacă gătești ciorbe sau salată, fasolea trebuie să fiarbă mai puțin, pentru că se va continua de gătit și după ce pui celelalte ingrediente.
Dacă faci fasole bătută, nu scoate fasolea imediat din apa fiartă. După ce oprești focul, lasă puțin fasolea la odihnit până se răcește, apoi o poți folosi.