Cum faci ștrudel cu mere, rețetă de toamnă cu aromă de scorțișoară!

de: Alexandra Chivu
01 10. 2020

Ștrudelul cu mere este un preparat tradițional vienez și este popular în Austria, Bavaria, Italia de Nord și în multe alte țări din Europa care aparțineau cândva Imperiului Austro-Ungar. De la prima rețetă și până astăzi, lista de ingrediente este în mare parte aceeași, cu unele modificări ce fac desertul mai savuros.

Rețetă de ștrudel cu mere și scorțișoară

Ingrediente

  • 1 kg mere
  • 300 g făină
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • zahăr vanilat
  • stafide (opţional)
  • scorţişoară
  • miere de albine

Mod de preparare

Pune făina într-un castron, iar peste ea adaugă treptat uleiul, praful de sare și apa călduță. Frământă până se obține un aluat dens. Separat, curăță merele și toacă-le mărunt. Ele pot fi date și prin răzătoarea mare și scurse bine de suc. Adaugă într-o tigaie untul și călește merele, adăugând zahărul și lingurița de scorțișoară. După bunul plac, poți adăuga și stafide. Acum, este nevoie să lași la călit până când scade zeama fructelor.

Întorcându-ne la aluat – întinde o foaie cu ajutorul unui făcăleț, pentru a o umple cu compoziția de măr. Rulează presând ușor aluatul. Unge o tavă cu unt și pune ruloul umplut cu măr. Lasă la cuptor preț de 30 de minute, iar când este gata, unge cu puțină miere de albine. La final, după preferințe, pudrează cu zahăr vanilat pudră. Pentru un plus de gust, poți servi ștrudelul cu înghețată de vanilie.

Rețeta în stil austriac

Ingrediente

  • 2 foi de aluat foietaj, circa 400 g
  • 10 mere, curatate de coaja si cotor, taiate cuburi de 1,5 cm
  • 400 g pesmet
  • 100 g stafide
  • 60 ml brandy
  • 100 g unt
  • 200 g zahar, sau dupa gust
  • scortisoara
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • zahar pudra, pentru ornat
  • inghetata de vanilie, pentru servit

Mod de preparare 

Lasă timp de 30 de minute la rehidratat stafidele în brandy. Transferă cubulețele de măr într-un castron, adaugă jumătate din zahăr și suc de lămâie și amestecă bine, apoi lasă la marinat jumătate de oră. Topește jumătate din unt într-o cratiță și adaugă restul de zahăr. Când acesta începe să se caramelizeze, adaugă merele și sucul lăsat în castron. Gătește fructele la foc mic, amestecând cu grijă, până ce sunt puțin caramelizate și moi.

Cât timp se lasă la răcit, topește restul de unt într-o tigaie și adaugă pesmetul. Prăjește câteva minute compoziția, până ce se rumenește, amestecând din când în când. Combina într-un castron mare merele, pesmetul, scorțișoara, coaja rasă de la lămâie, stafidele, apoi ocupă-te de aluat și bagă totul la cuptor.