Cum faci și unde depui contestațiile la examenul de Bacalaureat, dacă ai luat o notă mică
Astăzi, marți, 30 iunie 2020, absolvenții de liceu proveniți din promoțiile actuale sau din promoții mai vechi și care au susținut examenul de Bacalaureat în prima sesiune din acest an, au aflat ce rezultate au obținut la examenul maturității. Ce pot face aceștia, dacă nu sunt mulțumiți de nota primită, sau dacă consideră că meritau mai mult.
Cum faci și unde depui contestațiile la examenul de Bacalaureat, dacă ai luat o notă mică
Elevii care vor să afle ce notă au luat la Bacalaureat 2020 trebuie să acceseze astăzi, marţi, 30 iunie, site-ul bacalaureat.edu.ro, unde Ministerul Educaţiei va publica primele rezultate, înaintea soluţionării contestaţiilor.
În plus, la avizierele liceelor, dar şi pe pagina online dedicată rezultatelor, vor fi afişate coduri în dreptul cărora vor fi trecute mediile elevilor.
Când se depun contestațiile la Bacalaureat 2020
Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în care au fost primite rezultatele, adică începând de astăzi, 30 iunie 2020, în intervalul orar 16:00 – 20:00. Cererile mai pot fi depuse și mâine, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00.
Rezultatele finale, provenite în urma contestațiilor, vor fi făcute publice în data de 5 iulie 2020.
Cererile pentru contestații – online
Cererile pentru contestații, pot fi trimise în acest an de către candidați, atât la secretariatul școlii la care au dat examenul, cât și online. Acestea trebuie completate, semnate și trimise printr-o declarație-tip prin care să menționeze că au luat la cunoștință faptul că soluționarea acesteia poate să modifice nota inițială prin creștere sau descreștere. Dacă elevul e minor, declarația trebuie să fie semnată de părinții săi sau tutorele legal.
„Cererile prin care se contestă notele obţinute la evaluarea iniţială, însoţite de un borderou în care se precizează numele candidaţilor şi probele, respectiv, disciplina/disciplinele pentru care este depusă contestaţia se înaintează comisiei din centrul zonal de evaluare, de către un delegat al comisiei din centrul de examen”, se menţionează în ordinul de ministru.
Ce se întâmplă dacă aţi pierdut codul unic
În cazul în care un elev pierde biletul cu codul unic, nu este nicio tragedie, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei. Şcoala are evidența în catalogul Centrului de examen, în aplicația Evaluării Naționale există acel cod, care îi va fi comunicat elevului, la nevoie, spune aceasta.
“Eu cred că sistemul nu are de ce să aibă erori, noi colaborăm cu o firmă care toată această platformă, toată baza de date, și sunt bine realizate. Inspectoratele au fost informate ce au de făcut și cred că informaticienii și-au făcut treaba foarte bine”, a mai precizat Luminiţa Barcari.