Cum faci să împrospătezi pământul vechi al plantelor din ghiveci. Aşa nu trebuie să cumperi altul nou
Mulți români gospodari au plante în ghiveci indiferent dacă stau la casă sau la apartament. Florile și-au făcut loc mereu în locuința acestora pentru că oferă un aer proaspăt, dar și o imagine mai frumoasă și senină a zonelor unde sunt puse. Cu toate astea, ele nu sunt ușor de îngrijit cum ar crede alții. Acestea trebuie udate la timp, ghiveciul trebuie schimbat în funcție de modul de creștere al plantei, iar pământul trebuie împrospătat la o anumită perioadă. Când este bine să faci asta și cum?
Truc util pentru casă: cum să împrospătezi pământul vechi al plantelor?
Cei mai mulți gospodari au în locuința lor plante. Indiferent dacă stau la casă sau la apartament, aceștia adoră florile de orice fel pentru că oferă o energie bună, un aer proaspăt și o imagine colorată și vie. Unii ar crede că sunt ușor de întreținut, dar nu este deloc așa.
Majoritatea românilor știu că este nevoie de schimbarea ghiveciului pe măsură ce plantele cresc sau de împrospătarea pământului. Dacă ai plante în casă sau în grădină, cu siguranță treci prin acest proces cel puțin o dată la șase luni. Nu este nevoie să arunci pământul care se întărește, ci să îl ajuți să se împrospăteze și să se revitalizeze.
El se ,vindecă’ ușor dacă ai la cunoștință modalitățile cunoscute doar de grădinarii profesioniști. Principalul motiv pentru care solul din ghiveci ajunge într-o astfel de stare este trecerea timpului. Plantele consumă și epuizează substanțele nutritive din substrat.
Ce trebuie să faci?
Acesta își pierde astfel proprietățile și nu mai oferă microorganismele benefice în raport cu creșterea lor, urmând ca acestea să moară. Specialiștii îl numesc ,sol vechi’ sau bolnav, dar nu trebuie înlocuit din prima. Poți să eviți să cheltui alți bani pe unul nou și să îl aduci la viață.
Primul pas este să identifici pământul bolnav, apoi să desfaci ghiveciul până când rămâi doar cu rădăcinile prinse de pământ. Sfărâmă pământul și îndepărtează părțile uscate în încercarea să lași în recipient doar pământ fin și curat. Al doilea pas este să presari puțină scorțișoară măcinată peste vechiul substrat.
Ingredientul pe care îl folosesc cele mai multe doamne în bucătărie îndepărtează virușii și bacteriile sau ciupercile din solul reutilizat. Pune o oală de apă la fiert și adaugă peste substratul vechi. Ultimul pas este să pui tot pământul pentru flori într-o pungă de plastic pentru cel puțin 48 de ore sub soare. După acest timp, pământul poate fi refolosit ca îngrășământ.