Cum faci ”pomana scoicii”, reteța secretă a preotului-bucătar de la ”Chefi la cuțite” pentru Postul Mare EXCLUSIV

de: Alexandru Catalan
14 04. 2021

Preotul ortodox în vârstă de 37 de ani, care i-a cucerit pe juraţii emisiunii „Chefi la cuţite” (Antena 1), le propune cititorilor impact.ro o reţetă specială, pentru perioada Postului Mare.

”Am inventat Pomana scoicii plecând de la povestea cu Pomana porcului, din perioada Crăciunului. Pur şi simplu, folosim acelaşi ceaun”

„Pomana scoicii se poate realiza uşor, în mai puţin de oră, iar rezultatul final va fi spectaculos!”, ne-a spus părintele Florin Danu, în exclusivitate pentru impact.ro

“Pomana scoicii”. Aşa şi-a numit, cu umor, una dintre reţetele sale preferate, preotul Florin Danu, cel care recent a reuşit să-i impresionezi pe juraţii emisiunii „Chefi la cuţite” şi să-i ofere acestuia un cuţit de platină, drept recompensă pentru bucatele preparate.

La 37 de ani, preotul a cărui parohie e de mai bine de zece în satul Lada, din judeţul Teleorman, spune că reţeta pe care o propune tuturor cititorilor impact.ro e una foarte potrivită pentru perioada Postului Mare, iar prepararea sa se poate încheia în mai puţin de o oră, lăsând la final o impresie mai mult decât excelentă tuturor invitaţilor.

”Am inventat Pomana scoicii plecând de la povestea cu Pomana porcului, din perioada Crăciunului. Pur şi simplu, folosim acelaşi ceaun. Doar că, de data aceasta, materia primă nu este carnea de porc, ci scoica.

Avem nevoie de cinci kilograme de scoici, pe care le punem în ceanul foarte bine spălat. Le lăsăm să fiarbă până se deschid, în funcţie şi de natura lor, dar şi de puterea focului. De obicei, 20 de minute ar trebui să fie suficiente.

Adăugăm după ochi ulei de măsline, usturoi, oregano şi un pic de vin sec. De obicei, vin alb. Şi stoarcem deasupra şi vreo două lămâi. După ce scoicile au fiert şi s-au deschis scoatem în farfurii doar porţia pentru cei prezenţi la festin.

Putem adăuga paste sau orez fiert, după gust, dar şi o felie de lămâie, pentru aceia dintre noi care doresc un gust mai puternic. Iar peste ele pătrunjel şi coriandru!”, ne-a descris cu atenţie părintele Danu paşii necesari pentru a pune în practică una  dintre reţetele sale favorite.

Preotul a gătit pentru enoriaşi, dar şi pentru bătrânii de la azil

Preotul mai spune că fructele de mare sunt o altă excelentă opţiune în această perioadă din an, după cum deseori se trezeşte cu dorinţa de a mai degusta o supă-cremă de creveţi sau paste cu fructe de mare, despre care ne asigură că se prepară cu destulă uşurinţă.

Pasiunea pentru gătit a părintelui Florin Danu a pornit şi din nevoie, după cum el însuşi mărturiseşte.

„La 14 – 15 ani am plecat de acasă, mai întâi la liceu, la Turnu Măgurele, apoi la seminar. Aici avem servicii de făcut la bucătărie, prin natura locului.

Aşa că, uşor-uşor, am pornit de la gătitul de supravieţuire, la cel de azi. În seminar, cred că am realizat că pot face treabă bună când am constatat că toți îmi apreciază munca, în mod sincer. Însă, acum, acasă, soţia e cea care găteşte constant. Eu doar o mai ajut.

Lipsa de timp, vă spun foarte sincer, m-a îndepărtat de bucătărie. La care se adaugă şi talentul soţiei mele! Doar când îmi place să mai răsfăţ, atunci trec din nou la treabă”, recunoaşte preotul Florin Danu, care are trei copii, doi băieţi şi o fată.

El a gătit şi pentru enoriaşi, dar şi pentru cei cazaţi în centrul special, tip azil, care funcţionează de câţiva ani buni, pe lângă parohia sa, şi pentru cei tineri, şi pentru cei în vârstă.

Prezenţa sa la emisiunea de la Antena 1 nu a trecut neobservată, mulţi dintre credincioşi felicitându-l pentru premiul obţinut, declarându-i că se simt foarte mândri cu parohul satului lor.