Cum faci ”pâinea lui Dumnezeu”, o rețetă care i-a înnebunit pe români. Care e secretul gustului divin
Pâinea lui Dumnezeu sau Pão de deus este un desert portughez simplu, dar foarte delicios.
Este, de fapt, o brioșă pufoasă, foarte aerată care are pe deasupra o cremă cu multă nucă de cocos, vanilie și lapte.
Acest desert se face extrem de simplu și îl vei găsi la orice brutărie sau colț de stradă în Lisabona, Porto, Aveiro sau alte orașe portugheze.
Iată rețeta pentru pâinea lui Dumnezeu:
- 300 de grame de făină,
- 200 de grame de zahăr,
- 100 de grame de ulei de floarea soarelui,
- 200 ml de lapte,
- 1 plic de praf de copt,
- un plic de vanilie.
Pentru cremă
- ou de dimensiune medie,
- 100 grame de nucă de cocos răzuită,
- 30 grame de zahăr pudră,
- 30 grame de zahăr alb.
Mod de preparare
Pentru început, combină făina cernută, praful de copt și amestecă bine. Adaugă uleiul, laptele și vanilia și amestecă până obții un aluat cremos fără cocoloașe.
Folosește un mixer sau un tel ca să obții un aluat omogen, ca de clătite, dar puțin mai gros. Ca să îți iasă totul pufos, poți cerne făina de două ori.
Formează o bilă din aluat și lasă să dospească acoperit cu un prosop. Aluatul își va dubla volumul în două ore. Pune făină pe blatul de lucru și frământă aluatul pentru cam 5-7 minute.
Ai grijă să fie moale, ca să o poți manevra cu ușurință. Rupe bucățele din aluat și formează mici biluțe. Aplatizează-le puțin ca să capete formă de chiflă, dar să aibă și loc pentru crema cu cocos.
Lasă biluțele pe masă acoperite cu un prosop ca să crească. Într-un castron amestecă oul cu zahărul și nuca de cocos rasă, vanilie și un strop de lapte. Pune totul în frigider.
Pe o tavă de copt cu hârtie cerată pune pâinea lui Dumnezeu lăsând spațiu între fiecare brioșă.
Încinge cuptorul la 180 de grade în prealabil și adaugă deasupra fiecărei brioșe amestecul de nucă de cocos, zahăr și ou.
Pune brioșele la cuptor timp de 20-30 de minute. Poți folosi funcția de aer cald sau poți pune o tavă cu apă în partea de jos a cuptorului ca să iasă pufoase.
Adaugă zahăr pudră pe fiecare brioșă și servește-le alături de o cafea sau o cană cu ceai.
Aceste brioșe sunt gustarea ideală de luat la școală sau la serviciu ori pot constitui un mic dejun delicios și rapid.