Cum faci lipii grecești. Așa le mănânci doar în Grecia, au un ingredient secret
Nu este necesar să călătorești până în Grecia pentru a fi gustat celebrele pite grecești, folosite pentru a prepara celebrele gyros și souvlaki. Aceste delicii elene sunt ușor de gătit, fiind vorba despre lipii moi, pufoase și gustoase, ce necesită prăjire în tigaie. Secretul pentru lipii grecești delicioase.
Trucul genial prin care vei prepara lipii tradiționale grecești
Pitele grecești sunt extrem de gustoase și ușor de preparat, susține chef Akis Petretzikis de la Greek Pita Bread, fiind vorba despre un deliciu tradițional elen, folosit pentru a prepara gyros și souvlaki. Ai nevoie de câteva ingrediente pe care le găsești, cu siguranță, la tine în bucătărie:
- 500 g făină
- 220 g lapte
- 120 g apă călduță
- 1 linguriță de zahăr
- 5 g drojdie uscată sau 20 g proaspătă
- 10 g sare
- 30 ml ulei de măsline
- opțional: ierburi aromatice verzi sau uscate (oregano, cimbru, rozmarin etc)
- 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui pentru uns blatul de lucru și tigaia
Secretul gustului lor unic
Pentru început, vei pune făina într-un castron încăpător și vei crea o gropiță în mijlocul ei. Adaugi drojdia, zahărul și mixul de apă cu lapte (călduț): 1 ml = 1 g așa că puteți pune pe cântar un recipient în care să le cântărești.
Lasă totul nemișcat 10 minute, timp în care se va activa drojdia. Pune sare și ulei de măsline și amestecă totul bine cu mâna, după care vei pune ierburile aromatice tocate.
Aluatul se frământă timp de 2-3 minute. Apoi, vei unge bolul cu puțin ulei și vei așeza bila de aluat înapoi în el. Secretul este să acoperi totul cu folie de plastic și lasă coca la dospit până ce-și dublează volumul, între 40-90 de minute.
Mai departe, aluatul dopit se răstoarnă pe masa de lucru ușor unsă cu ulei și se apasă cu palmele. Coca se împarte în 10 părți egale, fiecare bucățică fiind formată într-o biluță, pe care le vei acoperi cu folie de plastic și le vei lăsa 15-20 de minute la odihnit.
În continuare, vei lua sucitorul și vei întinde fiecare bucată sub formă de disc cu diametrul de aproximativ 20-22 cm, pe măsură ce le vei coace.
Încinge o tigaie mai veche, pensulată cu puțin ulei, după care vei pune la copt prima pita grecească. După vreo 2 minute, verifică gradul de coacere al plăcintei și întoarce-o pe cealaltă parte, timp de 2 minute. Repetă același proces cu toate lipiile, până ce vor fi gata toate. Se pot servi cu sos tzatziki.