Cum faci cozonac dospit la rece. Trucul genial care îl face extrem de apetisant

de: Ionuț Vieru
18 04. 2022

Cozonacul este unul dintre preparatele care nu ar trebuie să lipsească deloc de pe mesele românilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Există multe feluri de a face cozonacul extrem de gustos, iar noi vă vom prezenta unul dintre acestea.

Cozonac însiropat, dospit la rece

Această rețetă este foarte ușor de făcut, iar rezultatul este extrem de gustos. Cozonacul va trebui să dospească lent, la frigider, iar însiroparea îi va oferi o textură aparte. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

  • 120 g zahăr tos
  • 30 g zahăr vanilat
  • 1 kg făină
  • 3 ouă
  • 5 gălbenușuri
  • 7 g sare
  • coaja rasă de la 1 portocală netratată
  • 300 ml lapte
  • 180 g unt nesărat (82 % grăsime)
  • 100 ml ulei

Pentru maia:

  • 50 g de făină
  • 120 ml de lapte
  • 50 g de drojdie proaspătă

Pentru sirop:

  • 700 ml apă
  • 100 ml coniac
  • 200 g zahăr brun
  • 300 g zahăr alb

Pentru umplutură:

  • 1 praf de sare
  • 500 g de nuci măcinate
  • 5 albușuri
  • 3 ouă
  • 1 esență de rom
  • 350 g de zahăr

Mod de preparare

Pentru început va trebui să faci maia din laptele cald, făină și drojdie proaspătă. Întreaga compoziție trebuie lăsată timp de 15 minute, moment în care poți mixa gălbenușurile și ouăle cu zahărul tos și cel vanilat, coaja rasă de portocală, sarea și esența de rom, până când compoziția devine aerată.

Mai apoi, toarnă maiaua, laptele și omogenizezi. Peste pune făina și o încorporezi. Taie în cubulețe untul moale și adaugă-le, în trei tranșe, frământând încontinuu după fiecare. La final va trebui să torni în fir subțire uleiul, însă continuă să frămânți până ce este încorporat.

Aluatul îl vei pune într-un bol, după ce îl ungi cu puțin ulei, apoi va trebui să-l acoperi cu o folie alimentară. Lasă-l la dospit în frigider peste noaptea sau aproximativ 10-12 ore. Procesul de dospire la rece va face aluatul mult mai gustos. A doua zi, scoate aluatul din bol și frământă-l timp de 30 de secunde, astfel încât să scoți aerul din el.

Pentru cremă va trebui să amesteci toate ingredientele. Apoi, împarte aluatul în 6 bile egale și întinde foi dreptunghiulare și unge fiecare foaie cu 1/6 din cantitatea de umplutură. Le rulezi, le secționezi pe lung, însă ai grijă să lași câte un cm netăiat la capetele rulourilor.

Împletește-le în două și le pui în tăvi de cozonac. Cozonacii trebuie lăsați din nou la dospit în tăvi, la temperatura camerei. Nu ar trebui să dureze mai mult de circa o oră, timp în care să preîncălzești cuptorul. Aceștia se vor coace timp de 45-50 de minute la 160 de grade Celsius.

Mai departe, fierbe apa și cele două tipuri de zahăr pentru a face siropul. După ce amestecul a clocotit timp de 2 minute, adaugă coniacul și stinge focul, iar siropul se toarnă într-o tavă cu pereții înalți.

Când sunt gata, scoate cozonacii din cuptor și lasă-i la răcorit timp de 10 minute, apoi însiropează-i în siropul cald. Îi lași la scurs, îi pui din nou în tăvi și sunt gata de consumat a doua zi.