Cum faci colivă după rețeta tradițională

de: Ana Chivu
01 10. 2020

Românii au o preferință ciudată când vine vorba de deserturi pentru că îl preferă tocmai pe cel care se servește la înmormântări sau pomeniri. Mulți îl prepară și acasă, într-o zi obișnuită și fără o conotație negativă. Cum să faci cea mai bună colivă? Iată rețeta tradițională! Pașii sunt extrem de simpli și nici nu ai nevoie de multe ingrediente, ci doar de răbdare, pentru că prepararea lui durează peste trei ore.

Cum să prepari cea mai bună colivă?

Mulți dintre români apreciază cel mai intrigant desert – coliva. Acesta se servește la înmormântări sau pomeniri și este destinat unei zile foarte triste în care cineva este amintit conform tradiției sau când e vorba despre decesul cuiva. Cu toate astea, mulți dintre noi s-au detașat de conjunctura unde este servit dulcele și au continuat să îl prepare acasă, în zile obișnuite, fie că e vară sau iarnă. Sigur ai auzit și tu în viața ta măcar un singur apropiat care să-ți spună din când în când că poftește la o colivă. E foarte simplu de făcut, la bază are arpacaș, iar aromele și nuca sunt cele care-i oferă cel mai mult gustul.

Coliva reprezintă trupul celui care a dispărut, pentru că hrana principală a trupului omenesc e grâul, ingredient din care se fac pâinea și coliva. Pe vremuri, nu existau atât de multe produse, așa că grâul însemna viață, alimentul care te ajuta să îți iei toate cele necesare pentru ziua de lucru. Cei mai mulți puneau pe masă terciuri din acest aliment, iar la prânz consumau mâncăruri de legume și uneori carne servite cu turte sau pâine.

Rețeta tradițională de colivă

Mod de preparare

Spală arpacașul și pune-l în apă la fiert. Trebuie să-l lași pe foc trei ore și jumătate până o să vezi cum înflorește ușor. În prima oră lasă-l la foc mic, iar între timp alege nuca și lucrurile pentru ornat. Dă miezul prin mașina de tocat sau taie-l cu cuțitul și lasă totul deoparte. Ia arpacașul de la fiert și adaugă zahărul și un praf de sare. Amestecă în tot timpul acesta în oală pentru a nu se prinde de fundul vasului. Pune arpacașul la răcit, iar mai apoi pune zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide sau orice alte ingrediente îți mai place să adaugi. Pune tot amestecul într-un vas frumos în care poți să ornezi prăjitura și presară deasupra cacao, nucă de cocos sau nucă și bomboane.

Ingrediente
500 g arpacas
350 g zahar
350 g nuca
6 pliculete zahar vanilat
5 lingurite coaja de lamaie
100 g stafide
1 pachet zahar pudra pentru ornat