Cum faci cele mai bune găluște cu prune. Secretul să iasă delicioase
Se apropie sezonul prunelor și e păcat să nu faci celebrul desert găluște cu prune. Îți oferim și un sfat foarte util: Fă mai multe găluște cu prune și congelează-le.
Cum faci cele mai bune găluște cu prune
Le poți deocongela și fierbe rapid, apoi le tăvălești prin pesmet și zahăr și sunt numai bune de consumat.
Este un desert foarte bun și destul de ușor de făcut, dacă știi acest secret. Ai grijă să alegi prue mari și frumoase, ferme dar nu crude. Ferește-te de prunele prea moi, pentru că se pot desface în aluat și atunci când le fierbi.
Ingrediente: 300 g cartofi, sare, 30 ml ulei, 1 ou, 100 g făină, 12 prune mici, 50 g unt, 50 g pesmet, zahăr pudră, scorţişoară pisată, zahăr vanilat.
Secretul să iasă delicioase
Pentru început, ia cartofii și curătă-i, apoi spală bine. Pune-i la fiert în apă cu sare pentru 30 de minute.
Între timp, curăță prunele de sâmburi și lasă-le să se scurgă. Cartofii fierți de curăță de coajă, se zdrobesc și se amestecă cu uleiul.
Când compoziția pentru găluște cu prune s-a răcit, se adaugă făina și oul și se amestecă foarte bine până se obține un aluat omogen.
Aluatul se împarte în 12 bucăți egale. Se pune pe foc o oală mare cu doi litri de apă în care se pune un praf de sare.
Prunele stoarse se acoperă cu aluat, se fac biluțe și se dau prin făină. Se pun rând pe rând în apa clocotită. Se lasă la fiert la foc mic 10-15 minute și cu oala acoperită. Apoi, după alte 15 minute se oprește focul și se lasă să se mai odihnească acolo.
Într-o tigaie încinsa se rumenește pesmetul în unt. Găluștele cu prune fierte se scot din apă și se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet și apoi se trec prin amestecul de zahăr și scorțișoară și se pot servi.
Poți să încerci să faci găluște și cu alte fructe precum piersici, nectarine sau alte fructe tari.
Le poți servi cu înghețată sau cu sos de vanilie. Secretul unor găluște bune este să le lași în oala în care au fiert încă 15 minute după ce ai oprit focul. Ele vor continua să se gătească și să se facă fragede.