Cum faci cei mai buni castraveți murați de vară. Secretul ca să se mențină tari și crocanți toată iarna
Castraveții murați se numără printre pregătirile care nu lipsesc din cămările românilor peste iarnă. Se fac de obicei în timpul verii și toamna, iar pentru a ne bucura de aroma lor un an întreg, este nevoie să ținem cont de anumite trucuri.
Secretul celor mai buni castraveți murați de vară
Indiferent că sunt puși la murat în oțet sau în saramură, castraveții se potrivesc de minune alături de o mulțime de preparate culinare și sunt cap de listă în ceea ce privește conservele pentru iarnă. Dacă pui castraveți la murat, trebuie să ții cont de câteva trucuri, pentru a le da savoare și pentru a-și păstra textura crocantă.
Pe lângă castraveți potriviți ca mărime, mai ai nevoie de: sare grunjoasă, specială pentru murături (2 linguri pline la fiecare litru de apă), usturoi, mărar uscat și alte condimente după gust. Se mai pot adăuga boabe de muștar, boabe de piper în borcane, dar și felii de ceapă, de morcov sau de hrean.
Cum alegi castraveții pe care urmează să îi pui la murat
Pentru a face castraveți murați în saramură, ai nevoie de legume de dimensiune potrivită, care să fie bine coapte și să nu aibă porțiuni moi sau lovituri. Cu cât castraveții sunt mai cruzi și mai fermi, cu atât se vor păstra mai bine în borcane. De asemenea, taie 1-2 castraveți pentru a te asigura că nu sunt goi la mijloc. În cazul în care sunt, se vor înmuia pe măsură ce stau în borcare și nu vor rămâne crocanți.
Spală bine castraveții și pune-i în borcanele sterilizate, în poziție verticală. Unele gospodine le taie capetele sau îi crestează, pentru a se mura mai repede. Pentru a prepara saramura, pune un vas cu apă la foc și adaugă sarea grunjoasă: 2 linguri la fiecare litru de apă.
Lasă să dea în clocot și să se dizolve sarea, după care oprește focul și lasă amestecul să se limpezească și să se răcească puțin. Adaugă în borcane și restul ingredientelor: usturoi, crenguțe de mărar, piper, boabe de muștar, hrean și ceapă, dacă folosești. Toarnă saramura cât încă este fierbinte, după care închide ermetic borcanele și lasă-le să se răcească treptat.
Pentru a accelera procesul, se lasă borcanele într-un loc cald, dar nu în bătaia directă a razelor soarelui, timp de câteva zile, după care se depozitează în cămară sau în beci. După ce a fost desfăcut borcanul de castraveți în saramură, se păstrează la frigider.