Cum faci cea mai delicioasă prăjitură Albă ca Zăpada. Ingredientul-surpriză care intensifică gustul foilor

de: Daoud Andra
16 12. 2024

Prăjitura Albă ca Zăpada este un desert clasic, perfect pentru sărbători, care cucerește prin simplitate și eleganță. Delicată, aromată și ușor acrișoară datorită cremei de lămâie, această prăjitură rămâne o alegere populară pentru mesele festive. Totuși, există un ingredient-surpriză care oferă foilor textura perfectă. Acest mic secret culinar face ca foile să fie crocante imediat după coacere, dar fragede și ușor de pătruns de cremă după câteva ore de stat la rece.

Rețetă de prăjitură Albă ca Zăpada

Ingrediente pentru foi

  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de ulei
  • 2 ouă
  • 1 linguriță amoniac stins în zeamă de lămâie sau oțet
  • un praf de sare
  • făină cât cuprinde (aproximativ 500 g)

Pentru cremă:

  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de făină
  • 6 linguri de zahăr
  • coaja rasă și zeama de la o lămâie
  • 200 g unt
  • o esență de vanilie sau rom

Mod de preparare

Începe prin a dizolva zahărul în lapte cald. Adaugă ouăle bătute ușor, praful de sare, uleiul și amoniacul stins cu zeamă de lămâie, mixând totul bine. Treptat, încorporează făina, amestecând până obții un aluat ferm, dar maleabil. Acest aluat se împarte în 3-4 bucăți egale, în funcție de dimensiunea tăvii.

Întinde fiecare bucată de aluat în foi subțiri și coace-le pe dosul unei tăvi presărate cu făină, în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de aproximativ 10-12 minute. Foile trebuie să fie ușor aurii, fără a se rumeni prea tare.

Într-o cratiță, amestecă făina cu 10 linguri de lapte rece și zahărul, până obții o pastă omogenă. Restul de lapte se pune la fiert împreună cu coaja de lămâie. Când laptele începe să fiarbă, adaugă în compoziție făină, amestecând continuu, pentru a evita formarea cocoloașelor.

Fierbe crema la foc mic până se îngroașă și se dezlipește ușor de pe pereții vasului. După ce s-a răcit puțin, încorporează untul tăiat cubulețe, zeama de lămâie și esența de vanilie, mixând până când obții o cremă fină, lucioasă și aromată.

Asamblarea prăjiturii

Așază prima foaie pe o tavă și întinde uniform un strat generos de cremă. Continuă să suprapui foile și crema, presând ușor pentru a uniformiza. La final, presară fulgi de cocos și acoperă prăjitura cu folie alimentară și las-o la rece peste noapte.

Până a doua zi, foile vor absorbi crema, devenind fragede și pline de gust. Tăiată în pătrate sau romburi, prăjitura Albă ca Zăpada își dezvăluie textura perfectă și aroma proaspătă de lămâie. Servește prăjitura după ce a stat cel puțin 12 ore la frigider; aceasta este cheia pentru ca toate aromele să se îmbine armonios.