Cum faci cea mai bună tochitură cu mămăligă. Reţeta tradiţională nu dă greş niciodată

de: Ioana Bucur
06 01. 2023

Ai musafiri sau vrei, pur și simplu, să îți încânți familia cu un preparat delicios, dar nu ai inspirație? Cea mai bună variantă este această rețetă tradițională de tochitură cu mămăligă.

Rețetă tradițională de tochitură cu mămăligă

Este preparatul ideal de savurat în lunile de iarnă, perfect pentru a fi pus pe masă familiei și musafirilor. Un prânz sățios, sănătos, mai ales dacă este făcut ca la mama acasă. Dacă adăugăm și puțină brânză lângă mămăligă, răsfățul pentru papilele gustative este garantat.

Ingrediente

Dacă vrei să respecți rețeta tradițională de tochitură cu mămăligă, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • 600 de grame de carne de porc
  • o lingură de untură
  • o ceapă
  • un morcov
  • trei căței de usturoi
  • două linguri de bulion de roșii
  • o jumătate de linguriță de boia iute
  • 200 de mililitri de vin roșu
  • sare și piper, după gust

Pentru mămăligă, ai nevoie de:

  • 180 până la 200 de grame de mălăi
  • o jumătate de litru de apă
  • o linguriță de sare

Listei i se adaugă în jur de o sută de grame de brânză telemea sau orice alt tip, în funcție de preferințele fiecăruia și verdeață – acestea punându-se pe farfurie chiar înainte de servire.

Citește și: Cât costă o tochitură de pește cu mămăliguță la restaurantul lui Rică Răducanu din Neptun: “Nu am scumpit prețurile!”

Mod de preparare

Pentru început, se încinge untura și se sotează ceapa tocată fin și morcovul dat prin răzătoare pe foc mediu, timp de câteva minute. Se adaugă apoi carnea ce a fost înainte tăiată cuburi și o călești. După cinci minute, se pun bulionul, usturoiul zdrobit, se toarnă vinul, se condimentează cu boia iute, sare şi piper, după gust.

Acoperă vasul cu un capac și lasă amestecul să fiarbă la foc mediu, până ce carnea este complet gătită şi sosul s-a îngroşat.

În timp ce carnea se gătește, se fierbe apa pentru mămăligă în care se adaugă sarea, mălaiul (treptat). Amestecă bine folosind un tel. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 până la 20 de minute, fără să uiți să amesteci din când în când.

Tochitura cu mămăligă se servește caldă, cu brânză rasă și verdeață proaspătă.

Citește și: Nu mai pune apă în mămăligă. În ce este bine să fierbi mălaiul, de fapt, ca să iasă foarte gustoasă