Cum faci cea mai bună tobă de porc. Ingredientul secret pe care îl foloseau bunicile
Sărbătorile se apropie și probabil te-ai întrebat cum faci cea mai bună tobă de porc. De cele mai multe ori, astfel de rețete sunt date mai departe din generație în generație, deci mulți dintre noi le știm de la bunici. Ei foloseau ingrediente care dădeau gust extrem de bun mâncărurilor. Iată cum făceau toba de porc bunicii noștri.
Secrete de la bunici. Cum faci cea mai bună tobă de porc
Sărbătorile bat la ușă, iar gospodinele fac ultimele pregătiri pentru a prepara cele mai bune mâncăruri tradiționale. Toba este una dintre preparatele care nu lipsește aproape niciodată de pe masa de sărbători. Iată o rețetă pe care trebuie să o încerc, exact așa cum făcea bunica.
Ca și ingrediente, vei avea nevoie de:
- 2 kg cap de porc;
- 750 g inimă de porc;
- 500 g limbă de porc;
- 250 g șorici;
- 150 g rinichi de porc;
- o ureche de porc (circa 250 g);
- un stomac de porc sau maț gros pentru chișcă;
- sare, piper, boabe de muștar, foi de dafin și boabe de coriandru;
- usturoi (opțional).
Mod de preparare
În primul rând, va trebui să curățăm stomacul de porc cu o zi înainte. A doua zi, începe prin a spăla foarte bine organele în apa rece. Mai apoi, punem la fiert inima, limba și rinichiul timp de jumătate de oră la foc iute, după care scurgem apa și le dăm deoparte.
În aproximativ 4kg de apă va trebui să pune la fiert capul, șoricii și urechea. Continuăm prin a adăuga inima, limba și rinichiul și lăsăm totul la fiert până când se va desprinde carnea de pe oase. Când sunt gata, le scoatem și le lăsăm la răcit.
Pielița de pe limbă va trebui curățată, tăiem totul în bucățele mici, iar șoricul trebuie tăiat fâșii. Umplem stomacul de porc pe care l-am curățat foarte bine și mai adăugăm două-trei polonice din zeama în care au fiert cărnurile.
Citește și: Trucul pentru cea mai gustoasă tobă de porc. Doar bucătarii profesionişti ştiu acest secret
Continuăm prin a lega foarte bine capetele cu sfoară de bucătărie sau ață, iar apoi punem burta umplută în zeama în care am fiert carnea. O lăsăm la fiert timp de circa o oră la foc mediu.
După ce a trecut ora, o scoatem și o așezăm la răcit pe un fund de lemn, iar deasupra punem un alt fund de lemn, pentru a o presa. Lăsăm așa până a doua zi când o punem în frigider. De asemenea, dacă aveți posibilitatea, o puteți pune la afumat înainte.
Rețetă de tobă de porc ardelenească
Toba ardelenească este foarte gustoasă, iar rețelele sunt diverse, așa că aveți de unde alege. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente pentru această rețetă:
- 2 rinichi de porc;
- 1 limbă de porc;
- 250 gr mușchi de porc;
- 500 gr pulpă de porc;
- 150 gr slănină în care avem și carne;
- 1 ureche de porc;
- 1 inimă de porc;
- 1 stomac de porc;
- 4-5 căței usturoi;
- 3 foi de dafin;
- piper boabe;
- piper măcinat;
- sare.
Citește și: Ce condimente se pun în cârnaţii de casă. Aşa se făceau pe vremuri
Mod de preparare
Începem prin a pune rinichii, limba, mușchiul, pulpa, slănina, urechea și inima la fiert, alături de boabele de piper, foile de dafin și sarea, timp de o oră la foc mediu. Mai apoi, punem stomacul de porc în apă fierbinte, adăugăm oțet și sare, lăsăm o oră și după se curăță de membrana interioară.
Lăsăm la răcit măruntaiele și carnea după ce le-am scos de la fiert, iar limba trebuie să o curățăm de pieliță. Tăiem totul în cubulețe, adăugăm usturoi, piper, 3-4 polonice din zeama în care au fiert și sare.
Toată umplutura se așază în stomacul de porc și se lasă la fiert pentru 30 de minute. Este important să nu uităm un lucru: toba trebuie înțepată cu un ac în timp ce fierbe, pentru a nu se rupe. După ce s-a fiert, procedăm la fel cu fundul de lemn și se lasă o noapte la rece.