Cum faci cea mai bună pizza de casă. Rețeta de pizza recomandată de un concurent Masterchef

de: Andrei Simion
11 06. 2020

Dacă vă simțiți inspirați și vreți să faceți o pizza ca un adevărat Masterchef, ați venit unde trebuie. Vă propunem o rețetă de pizza a la Masterchef pe care o puteți face singuri, acasă.

Cum faci cea mai bună pizza de casă a la Masterchef

Realizarea unei pizza poate fi o afacere lipicioasă, nu numai că implică murdărirea mâinilor, ci și sarcina complicată de a găsi acel echilibru perfect între cantitatea potrivită de apă și făină pentru aluatul tău, prea multă făină și baza ta va fi prea uscată, prea mult din lucrurile umede și, bine, atunci când lucrurile devin foarte lipicioase.

Dar să-ți creezi propriile baze de pizza este o adevărată distracție, este o modalitate excelentă de a implica întreaga familie  în bucătărie și este și ieftin cu buzunarul tău, cu 1 kg de făină făcând suficient aluat pentru opt pizza mari. Așadar, dacă vă place să vă dați jos și să vă murdăriți cu puțin aluat, iată sfaturile pentru a face pizza perfectă acasă.

Rețeta de pizza recomandată de un concurent Masterchef

SIMPLICITATEA este cheia, începând cu ingredientele pentru aluat. Bogdan Roman, Masterchef -ul sibian,spune că aluatul perfect nu este altceva decât făină, apă, drojdie, sare și un pic de grăsime . Dintre aceste ingrediente cheie, Bogdan folosește făină 00 care este cea mai bună calitatede făină măcinată și este disponibilă cu ușurință la supermarketuri, precum și drojdie proaspătă, disponibilă de pe piețele bune și de pe piețele alimentare. Dacă puteți găsi drojdie vie, un plic de drojdie uscată din supermarket este, de asemenea perfect, trebuie doar să folosiți jumătate din cantitatea de drojdie uscată. Deși ușor, prepararea pizza de la zero și dovedirea aluatului pot cere timp, așa că nu programați pizza de casă pentru o cină de marți seară.

Cum faci cea mai bună pizza de casă. Rețeta de pizza recomandată de un concurent Masterchef

Pentru început, amestecați împreună 50g de drojdie proaspătă, 50 ml de apă, în mod ideal la 28C, și 50g de făină 00 pentru a face partea activă a aluatului dvs. Dacă este posibil, folosiți apă purificată deoarece clorul poate inhiba drojdia și opri procesul de creștere. Bogdan avertizează că aluaturile au tendința de a fi sensibile la temperatură și umiditate, așa că ar putea fi necesară o modificare ușoară a sistemului de pornire pentru a ține cont de aceste variații.

Acoperiți bolul cu aluatul pregătit cu un prosop de ceai umed și lăsați într-un loc cald aproximativ 30 de minute sau până când aluatul își dublează dimensiunea. Până acum, acesta va fi destul de aerat și ar trebui să sară înapoi în formă atunci când îl veți trage cu degetul.

Puneți cea mai mare parte din 1 kg de făină și sare pe o masă curată și faceți o gaură în centru pentru compoziție și pentru cea mai mare parte a apei. Încorporați încet toate ingredientele până când aluatul devine lipicios, fără a fi prea umed. Acum a venit timpul distracției … frământatul.

Trucul de a frământa este să vă ridicați în picioare și să puneți tot corpul în el. Tehnica preferată a lui Bogdan este să folosești baza unuia dintre palme pentru a împinge mingea de aluat pe masă, în timp ce folosești cealaltă mână pentru a ridica partea de aluat. După fiecare mișcare, rotiți aluatul cu 90 de grade și repetați procesul aproximativ cinci până la 10 minute sau până când aluatul se simte elastic. În acest moment, aluatul trebuie să fie o culoare bej frumoasă și să se simtă mult mai ferm pe măsură ce apa devine absorbită și glutenul din făină devine activ. Aceasta este ultima șansă de a adăuga mai multă apă la un aluat uscat, sau mai multă făină unui aluat umed.

Transformă aluatul frământat într-o bilă, așezați-l într-un bol acoperit cu un prosop de ceai umed și lăsați la loc cald să crească între 20 de minute până la 40 de minute, în funcție de temperatura camerei. În cazul în care temperatura camerei este rece, ar putea dura până la o oră.

Pe o suprafață ușor aromată, frământați ușor aluatul pentru a bate aerul din aluat înainte de a-l împărți în opt porții. În acest moment, aluatul poate fi păstrat în frigider peste noapte și folosit a doua zi. De fapt, unii bucătari preferă să facă acest lucru, deoarece spun că îmbunătățește aroma și textura aluatului. Cu toate acestea, dacă folosiți imediat aluatul, lăsați-l să mai crească, acoperit cu un prosop de ceai umed într-un loc cald, cel puțin încă o oră, timp în care ar trebui să dubleze din nou ca dimensiune.

Când sunteți gata să faceți pizza, bateți aerul din fiecare bilă de aluat și formați-o într-o bază rotundă. Pe o suprafață ușor aromată, aplatizează bila într-o clătită groasă, apoi rulează într-o direcție înainte de a roti aluatul cu 90 de grade și rulază-l din nou. Ar trebui să fie nevoie de patru rotații pentru a obține dimensiunea perfectă, mai mult decât atât șastfel se va elimin aerul din aluat. Nu vă descurajați dacă pizza dvs. nu este ovală perfectă, frumusețea pizzei de casă este caracterul ei, nu uniformitatea ei.

Pentru baza de roșii, nu folosiți de pasta de roșii, Bogdan vă recomandă să vă faceți propriul sos de tomate cu roșii conserve, amestecând sucul și roșiile până când amestecul va fi de consistență groasă. Sfatul Masterchef -uli Bogdan Roman pentru topping-uri este „puțin și bun” și recomandă nu mai mult de trei ingrediente. Combo-ul său preferat este mozzarella de bivol, un produs de porc , cârnați, prosciutto sau salam, și o plantă proaspătă precum busuiocul, oregano sau cimbru. Dar frumusețea pizzei este că nu există reguli stabilite, deci experimentați. Bogdan spune că anumite preparate, cum ar fi ciupercile, vinetele și roșiile cherry vor oferi pizzelor tale un plus de aromă.

Pizza adoră căldura și modalitatea ideală de a o găti este într-un cuptor de pizza care poate ajunge la 400C. La acea temperatură pizza va fi făcută oriunde între 90 de secunde și trei minute. Un grătar Weber este, de asemenea, o metodă excelentă prin care să gătiți pizza, deoarece acestea pot fi adesea mult mai fierbinți decât un cuptor normal. Dar dacă, ca majoritatea dintre noi, îți gătești pizza în bucătărie, asigură-te că cuptorul tău a fost preîncălzit la 240C timp de cel puțin o jumătate de oră și așteaptă ca coacerea aluatului să dureze între cinci și 10 minute, în funcție de mărime și grosimea bazei.

Băgați pizza fie pe tavă cu ulei sau, ideal, o piatră de pizza care poate fi obținută cu ușurință dintr-un magazin de articole de bucătărie. O faianță din teracotă funcționează de asemenea bine, precum, ca o piatră de pizza, va atrage umezeala de la bază, făcând-o plăcută și crocantă, la fel ca într-un restaurant.

Incrediente:

  • 250 de grame de făină,
  • 150 de mililitri de apă,
  • 15 grame de drojdie proaspătă (sau echivalentul în drojdie uscată),
  • 30 de mililitri de ulei,
  • jumătate de linguriţă de zahăr,
  • un praf de sare,
  • 50 de mililitri de suc de roşii sau passata,
  • piper,
  • oregano,
  • un grăunte de usturoi pisat sau praf de usturoi granule,
  • paprika dulce sau iute,
  • şuncă,
  • ciuperci proaspete,
  • salam uscat,
  • ardei gras,
  • ardei iute,
  • măsline,
  • 300 de grame de mozzarela sau caşcaval.