Cum faci caramel, cel mai dulce sos pentru orice desert VIDEO
Caramelul este un produs de cofetărie de culoare portocaliu închis, produs prin încălzirea zahărului. Poate fi folosit ca aromă în budinci și diferite alte deserturi, ca umplutură în bomboane sau ca topping pentru înghețată.
Rețetă caramel. Cum să faci cel mai dulce sos din lume
Sosul caramel se face prin amestecarea zahărului caramelizat cu smântână. În funcție de ceea ce ne dorim să facem cu el, pot fi utilizate ingrediente suplimentare, cum ar fi unt, piureuri de fructe, lichioruri sau vanilie. Sosul de caramel este folosit într-o varietate de deserturi, în special ca topping pentru înghețată. Când este utilizat pentru sos de caramel sau cremă de zahăr ars, este cunoscut sub numele de caramel limpede și conține doar sirop din apă și zahăr.
Caramel sărat – a fost inventat în 1977 de bucătarul francez Henri Le Roux din Quiberon, Bretania, sub forma unui caramel de unt sărat cu nuci zdrobite (caramel au beurre salé), folosind unt demi-sel breton. A fost numit ”Meilleur Bonbon de France” (cel mai bun cofetar din Franța), la Paris, Salonul International de la Confiserie, în anul 1980. El a înregistrat marca ”CBS” (caramel au Beurre Sale) la un an după.
Ingrediente
- 1/4 cană cu apă
- 1 cană de zahăr granulat
- 1 cană de smântână de gătit
- 100 de grame de unt
- 1 linguriță de sare
- Pe lângă ingrediente, mai ai nevoie de un tel, o lingură și o cratiță cu fundul gros.
Mod de preparare
Pune apa în cratiță, apoi pe foc, la temperatură medie. Adaugă zahărul în apă și amestecă până când zahărul se topește complet și apa începe să fiarbă. Oprește-te din amestecat atunci când zahărul s-a topit complet, apoi lasă siropul să mai fiarbă puțin.
În timp ce acesta se încălzește pe cât e nevoie, apa începe să se evapore și amestecul își schimbă culoarea. Acesta este momentul când siropul începe să se caramelizeze. În timpul procesului de caramelizare, zahărul se va lipi de pereții cratiței. Drept urmare, ar fi ideal să ai lângă tine o spatulă umedă sau o lingură pentru a curăța pereții vasului.
În aproape 7-10 minute, siropul de zahăr ar trebui să aibă o culoare intensă de chihlimbar. În acest moment, e nevoie să iei vasul de pe foc. Atenția ta trebuie să fie tot timpul la culoarea și consistența zahărului topit, pentru a nu-l arde. După ce ai luat cratița de pe foc, pune smântâna de gătit și încorporeaz-o cu ajutorul unui tel. Amestecă până compoziția devine una cremoasă. La final, adaugă untul și puțină sare, apoi amestecă din nou cu telul, până la omogenizare.