Cum faci ca tocătorul să nu alunece pe masă. Secretul bucătarilor experimentați

de: Sabina Anastasia
14 11. 2023

Dacă tocătorul de lemn te incomodează, fiindcă alunecă pe masa de lucru și nu știi ce metode să aplici pentru a preveni acest lucru, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică ce tehnică aplică bucătarii experimentați pentru a scăpa de problema în cauză.

Tu ce fel de tocător folosești în bucătărie?

Tocătorul este proiectat să facă exact ceea ce sugerează și denumirea lui. Pe el se toacă diverse produse, de la verdețuri și legume la bucăți consistente de carne și altele. Bineînțeles, așa se întâmplă în cazul în care folosim tocătorul clasic, tradițional sau fundul de lemn, după cum i se mai spune.

În prezent, industria ustensilelor de bucătărie este destul de extinsă, producătorii punând la dispoziția gospodinelor tot felul de instrumente pentru a le ușura munca. Așa se face că există și tocătoare electrice, în care se pun ingredientele sau produsele, acestea fiind tăiate automat.

Diferența între un tocător clasic și unul electric

Un tocător electric este bine stabil pe masa de lucru. Nu va fi nevoie să îl sprijini cu mâna sau să îi poziționezi un suport în așa fel încât să nu se miște în timpul procesului pe care îl duce la capăt. Este ușor de manevrat și, în mare parte, face singur toată munca. Trebuie doar să-l cureți la final.

Nu la fel se întâmplă în cazul tocătorului clasic sau tradițional, confecționat de obicei din plastic sau lemn. Majoritatea româncelor optează pentru varianta fabricată din lemn, fiind mai rezistentă la tocat diverse alimente sau produse. Tocătoarele de plastic sunt mult mai ușor de deteriorat.

Te-ar putea interesa și: La ce foloseşte, de fapt, gaura de la tocător. Multe românce habar nu au cât e de util, nu e doar pentru agăţat

Problema comună a tocătorului de lemn

Un tocător de lemn este întotdeauna mult mai accesibil decât cel ce presupune utilizarea electricității. Nu necesită conectare la priză și îl manipulezi tu oricând dorești, cum dorești. Prezintă, de obicei, un design ușor de manevrat cu mâna. Nu înseamnă însă că este perfect.

Multe gospodine se confruntă cu o problemă comună, când vine vorba despre folosirea tocătorului de lemn. De obicei, obiectul are tendința de a fugi de pe masa de lucru sau de a se mișca în așa fel încât riști să te rănești la degete sau mână, mai ales dacă folosești chiar atunci cuțitul.

Cum să nu mai alunece tocătorul pe masă

​Cei mai experimentați bucătari – inclusiv cei din restaurante – apelează la o metodă ingenioasă de a face ca tocătorul să nu se miște pe masa de lucru. Ei pun în aplicare o tehnică foarte simplă, pe care o poți urma și tu, dacă vrei să tai legumele fără să îți fac griji că te poți răni.

Ia o bucată de prosop de hârtie, umezește-o, strânge-o ușor cât să elimini excesul de apă, după care desfă-o în mod normal și pune-o așa sub tocătorul de lemn. Prosopul de hârtie umed se va lipi de tocătorul de lemn și de masa de lucru, împiedicând frecarea suprafețelor.