Cum faci acasă puiul Tandoori. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta ideală pentru prânz: pui Tandoori. Cheia acestui preparat este să folosești pulpe de pui cu os, deoarece grăsimea lor va da savoarea dorită. Nu este recomandată folosirea pieptului de pui fiindcă se va usca prea repede.
Rețeta de pui Tandoori. Se prepară în multe colțuri ale lumii
Conform arheologului și vicecancelarului colegiului Deccan, profesorul Vasant Shinde, cele mai vechi dovezi ale unui fel de mâncare asemănător puiului tandoori pot fi găsite în civilizația Harappan și datează din 3000 î. Hr.. Echipa sa a găsit cuptoare antice pe siturile Harappan. Au fost descoperite și rămășițe fizice ale oaselor de pui cu semne de carbon.
Puiul Tandoori ca fel de mâncare provine din Punjab, India. La sfârșitul anilor 1940, preparatul a fost popularizat la Moti Mahal în localitatea Daryaganj din New Delhi de către Kundan Lal Jaggi și Kundan Lal Gujral, care erau hinduși punjabi, precum fondatorii restaurantului Moti Mahal. Moksha Singh fondase restaurantul în zona Peshawar din India britanică, care acum face parte din Pakistanul vecin.
În Statele Unite, deliciul culinar a început să apară pe meniurile restaurantelor în anii 1960. Jacqueline Kennedy ar fi mâncat pui tandoori pe un zbor de la Roma la Bombay, în 1962. O rețetă de pui tandoori a fost tipărită în Los Angeles Times în 1963 pentru „gazda în căutarea unei idei proaspete pentru o cină festivă”; o rețetă similară a fost prezentată în același ziar în anul 1964.
Ingrediente
- 4-6 copănele de pui
- 400 g iaurt
- 2 linguri boia ardei iute
- sucul de la o lămâie
- 1 lingură de ghimbir ras
- 4 căței de usturoi
- ½ linguriță de turmeric
- ½ linguriță de garam masala
- 1 linguriță chimion
- 1 linguriță coriandru măcinat
- 1 linguriță piper măcinat
- sare
- 1 lingură ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Spală 4-6 copănele și șterge-le cu un prosop de bucătărie curat. Fă 2-3 tăieturi de 1 centimetru adâncime pe fiecare copănel de-a lungul osului. Pune într-un castron mic sucul de la o lămâie, boiaua de ardei și puțină sare, apoi unge pulpele punând sos inclusiv în tăieturile făcute cu sosul rezultat.
Într-un alt castron combină iaurtul, ghimbirul, boiaua, piperul, garam masala, usturoiul, praful de turmeric, chimionul, coriandrul, sucul de la cealaltă lămâie și un praf de sare. După cele 40 de minute în care au stat și și-au tras toată savoarea din marinată, îndepărteaz-o de pe suprafața acestora, pune copanele pe grill și lasă-le pentru 30-35 de minute, până se rumenesc bine.