Cum faci acasă cele mai bune savarine. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
Savarina este o reinterpretare a preparatului numit ”rum baba” sau ”baba au rhum”, un desert în formă de gogoașă însiropată cu frișcă sau cremă de patiserie, ornată cu un fruct deasupra.
Rețetă de savarină. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
”Baba rum” a fost introdusă în Franța în secolul al XVIII-lea, lucru ce este atribuit lui Stanislau I, regele exilat al Poloniei. Larousse Gastronomique a raportat că Stanislaus a avut ideea de a înmuia un Gugelhupf uscat (o prăjitură aproximativ asemănătoare cu ”baba rum” și întâlnită în Alsacia-Lorena. O altă versiune este că atunci când Stanislau a adus acest desert dintr-una din călătoriile sale, el se uscase.
Nicolas Stohrer, unul dintre cofetarii săi, sau poate doar ucenicul său, a rezolvat problema adăugând vin din Malaga, șofran, stafide uscate și proaspete și cremă de patiserie deasupra. Scriitorul Courchamps a declarat în 1839 că descendenții lui Stanislaus au servit preparatul cu o saucière care conține vin dulce de Malaga amestecat cu o parte din lichiorul Tanaisie.
Ingrediente
- Pentru blat: 250 gr făină, 2 ouă, 150 ml lapte cald, 30 ml ulei, un plic drojdie uscată(10g), o lingură zahăr, un praf de sare;
- Pentru sirop: 400 ml apă, 150 gr zahăr, esență de rom;
- Pentru decor: 500 ml frișcă lichidă, un plic de gel roșu.
Mod de preparare
Pune făina într-un bol adânc, apoi separat formează o maia din laptele cald cu drojdia uscată și o lingură de zahăr. Pune maiaua într-un loc călduț timp de 10 minute, apoi toarn-o peste făină și adaugă, rând pe rând, ouăle, apoi uleiul. Amestecă bine toate ingredientele, până ce obții un aluat moale, omogen, la care adaugi și un praf de sare, după mai amestecă preț de 5 minute. Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie și lasă la dospit timp de aproximativ jumătate de oră, într-un loc călduț.
Între timp, ocupă-te de sirop. Pune la fiert apă cu zahăr într-o crațiță și dă-o la foc mic. Amestecă până ce zahărul se dizolvă și apa începe să fiarbă. După ce totul este gata, oprește focul și adaugă esența de rom, apoi pune la răcit, pe pervaz.
În acest timp, revin-o la aluat și formează din acesta brioșele pentru savarină. Pune cam trei sferturi de aluat în formă, apoi lasă-le pe masă să crească timp de aproximativ 20 de minute. După ce și-au crescut volumul, dă-le la cuptor circa 30-35 de minute. În final, taie câte un căpăcel fiecăreia, înmoaie partea de jos în sirop până se îmbibă de lichid, pune frișcă, acoperă cu capacul și unge deasupra cu gel sau dulceață, ingredientul care îți va transforma desertul într-o delicatesă.