Cum faci acasă cel mai bun sos mediteranean. Ingredientul secret care nu trebuie să lipsească

de: Anca Lupescu
05 07. 2021

Dacă nu ai auzit niciodată de sos mediteranean, trebuie neapărat să încerci această rețetă. Este un sos pe care îl poți folosi peste slate, peste ouă poșate, pește și multe alte preparate delicioase.

Cum faci acasă cel mai bun sos mediteranean

Un sos care are la bază iaurt, boabe de piper și vin alb, dar și condimente și ulei de măsline, astfel încât rezultatul este unul cremos și plin de arome.

Sosul poate fi servit cu mare succes pentru fripturi de miel, de porc, vită sau chiar preparate din fructe de mare, cum ar fi tentaculele de caracatiță la grătar sau sepie ori creveți trași la tigaie.

Iată ce ingrediente ai nevoie pentru a face sos mediteranean

  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 linguriță boabe de piper roșu/roz
  • 2 linguri iaurt cu grăsime
  • 50 ml vin alb demisec

Toate ingredientele se amestecă bine până iese o emulsie și totul s-a omogenizat. Apoi, sosul se dă la rece înainte de a fi servit.

Cel mai bine merge cu fripturi sau orice carne marinată, dar și cu pește. O altă variantă este sosul meditaranean cu migdale. Ai nevoie de ulei de măsline, busuioc toacat, pătrunjel, migdale, zeama de lămâie, piper, sare, usturoiu.

Se amestecă totate ingredientele și se lasă la rece. Poți face această variantă de sos într-un mojar mar, astfel încât să pisezi bine totul și să obții un sos cremos, cu o consistență fină.

De altfel, îl poți trece printr-o sită, ca să fie și mai catifelat.

Paste cu sos mediteranean

Aceeași variantă de sos se folosește și pentru paste.

Ai nevoie de 4 linguri de ulei, 1 ardei iute roșu, 2 căței de usturoi, 2 cepe, 6 linguri pastă tomate, 150 ml vin alb, 10 migdale prăjite, sare, piper, rozmarin și pătrunjel.

Se pun la prăjit toate ingrediente, începând cu ceapa, usturoiul, migdalele, toate condimentele, apoi pasta de tomate, vinul și pătrunjelul. Se amestecă totul cu pastele fierte și la final se stropește totul cu zeamă de lămâie și se decorează cu pătrunjel tocat mărunt.

Poți include în această rețetă de paste cu sos meditaranean și creveți sau alte fructe de mare, pentru o aromă și mai intensă.